Ebba Busch Thor talar på torsdagskvällen i Almedalen. Foto: SVT

Busch Thor varnar för turkiska islamister i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt tal i Almedalen varnade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för en oroväckande utveckling vid nio moskéer i Sverige som ägs av den turkiska staten.

– Sedan islamisten Erdogans maktövertagande har imamerna börjat sprida hans propaganda.

Bakom Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Almedalen växlade olika digital bakgrunder. Den första en bild av röda stugor med vita knutar och flera svenska flaggor. I sitt tal i ett soligt Visby under torsdagskvällen talade hon bland annat om sjukvård, trygghet och äldreboenden.

Men hon talade också mycket om Sverige, islamistisk extremism och om integration.

Almedalen 2017

– För mig innebär inte integration att Sverige ska brytas ner och ett nytt sedan byggas upp. För mig innebär integration att vi blir fler svenskar som bär vidare på ett arv och ett ansvar som sträcker sig genom århundradena. För mig innebär integration att fler får kalla Sverige för sitt hem, sa Ebba Busch Thor, och fortsatte:

– Det finns dock de som vill att vi ska misslyckas med integrationen. Det är de radikala och våldsbejakande islamisterna. Med våldets hjälp försöker de skapa parallellsamhällen i utsatta bostadsområden och skrämma västvärldens länder till att dra sig ur koalitionen mot IS.

LÄS MER: ”Är det någon som behöver ett mirakel så är det KD”

Under onsdagskvällen talade finansminister Magdalena Andersson (S) om kvinnors rätt till trygghet och Ebba Busch Thor kom in på samma ämne.

”Trakasserierna måste ta slut”

– Det finns kvinnor i varje utsatt bostadsområde som inte vågar gå ut på grund av trakasserier och hot ifrån radikala islamister. Det händer här. Det händer nu. Det drabbar många. Och det måste få ett slut, sa hon, och fortsatte:

– Är man inte beredd att respektera kvinnors jämställdhet, den enskildes frihet och vår demokrati, då är man faktiskt inte välkommen att göra Sverige till sitt hem. Tryggheten ska gälla alla människor.  Den ska gälla överallt, och den ska gälla alltid.

”Oroväckande utveckling” vid moskéer

Hon varnade också för en ”oroväckande utveckling” vid nio moskéer som ägs av den turkiska staten.

– Sedan islamisten Erdogans maktövertagande har imamerna börjat sprida hans propaganda. De vanliga moskébesökarna kan inget göra. Imamerna är nämligen inte anställda lokalt.

Hon menar att detta påverkansarbete måste få ett slut och att svenska myndigheter måste kunna granska och stoppa utländsk finansiering av extremism.

”De ställer krav på vem som ska vara imam och vad som ska läras ut”

Hon sa i sitt tal att främmande stater ibland underblåser våldsbejakande islamism och nämnde även Saudiarabien och Qatar, som två andra stater som verkar i Sverige.

– De erbjuder sig att hjälpa till att bygga moskéer, men erbjudandena är inte villkorslösa. När moskén är klar lämnar de inte över kontrollen till den lokala gemenskapen. Istället ställer de krav på vem som ska vara imam och vad som ska läras ut.

LÄS MER: KD föreslår en miljard för att säkra boende för äldre

Tidigare under dagen föreslog Ebba Busch Thor på en presskonferens i Visby att de kommuner som klarar av att ordna boendeplatser till de äldre ska belönas med en speciell äldreboendemiljard. Det pågår ett ”välfärdssvek”, sade KD ledaren på presskonferensen.

Och hon återkom till de äldre även under talet på torsdagskvällen.

– Vi kan ärligt säga att vi är de äldres röst. Att vi har varit deras röst. Och kommer fortsätta att vara deras röst.

LÄS MER: KD föreslår en miljard för att säkra boende för äldre

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson konstaterar att alla partiledare i Almedalen  och nu även Ebba Busch Thor talar mycket om välfärd och sjukvård.

– Ebba Busch Thor försöker bredda sitt politiska budskap. Hon har tidigare talat väldigt mycket om hårdare tag mot kriminella och om flyktingpolitik. Det har inte gett resultat, så nu försöker hon bredda sig och tala om sjukvård och äldreomsorg.

Mats Knutson överaskad av kritiken

Mats Knutson blev överaskad av att Ebba Busch Thor var så specifik i sin kritik mot Turkiet och i deras inblandning moskéer i Sverige.

– Hon var väldigt tydlig i kritiken och menade att det handlar om att stoppa islamistisk extremism. Det gjorde hon ett väldigt stort nummer av, säger han.

Han noterar också att hon använde sig mycket av digital grafik.

– Talet var väldigt detaljerat, nästan som en föreläsning där hon använde sig mycket av grafik och statistik för att underbygga sitt budskap. Hon ser det uppenbart som men bra kanal till sina egna sympatisörer som inte är på plats i Visby men som tittar på talet hemma på teve.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet