Ebba Busch Thor håller pressträff i Almedalen. Foto: TT

KD föreslår en miljard för att säkra boende för äldre

Uppdaterad
Publicerad

De kommuner som klarar att ordna boendeplatser till de äldre ska belönas. Det föreslår Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, på en presskonferens i Almedalen i dag.

Kommunerna som kan erbjuda äldreboendeplatser inom tre månader ska få ta del av en speciell äldreboendemiljard. Det föreslår Kristdemokraterna i dag på sin dag i Almedalen.

Enligt lagen ska kommunerna i dag kunna erbjuda boende inom tre månader efter ett biståndsbeslut, något som inte alltid sker. Och KD-ledaren Ebba Busch Thor sade på presskonferensen i Almedalen att bristen på boenden de kommande åren kommer att öka.

– År 2030 kommer Sverige med nuvarande utveckling att ha 120.000 platser på äldreboenden, men behovet kommer att ligga på 140.000. Det innebär att minst 20.000 äldre kommer att få beskedet: Det finns ingen plats för dig, säger Ebba Busch Thor.

”Välfärdsvek drabbar våra äldre”

KD-ledaren menade att det pågår ett välfärdssvek.

– Jag vill prata om den del av välfärdssveket som drabbar våra äldre. Och särskilt bristen på äldreboendeplatser.

LÄS MER: ”Är det någon som behöver ett mirakel så är det KD”

KD föreslår också att 150 miljoner extra ska anslås varje år för att bygga fler särskilda boenden. Dessutom föreslås att kommuner med en hög andel äldre ska få ökad kompensation.

Om kommunerna inte klarar att få fram särskilt boende i tid anser KD att vitesbeloppen ska höjas. I dag ligger det på mellan 10.000 och 1 miljon kronor och KD anser att den lägre gränsen bör höjas.

”Håller tunt”

Ebba Busch Thor kritiserade regeringen för att inte leverera när det gäller välfärden.

– Vi har en regering som har ett högt tonläge när det gäller välfärdsfrågor. Som har lovat runt i valrörelsen men hållit tunt i regeringsställning.

Vill höja bostadstillägg

KD vill att alla som har fyllt 85 år ska ha rätt till äldreboende och föreslår också att både nivån och taket för pensionärernas bostadstillägg höjs.

Totalt beräknas KD:s förslag för äldre, inklusive förslagen om höjda bostadstillägg, kosta cirka 4 miljarder kronor.

LÄS MER: Många väljare tror att Kristdemokraternas dagar är räknade

”Går all in på äldrefrågor”

SVT:s politikreporter Love Benigh säger att KD:s fokus på sin dag i Almedalen är tydligt.

– Man har valt att helt fokusera på de äldres villkor. Man går ”all in” på området. Och det är ett område där Kristdemokraterna har ett relativt högt förtroende hos väljarna.

Klockan 13:30 håller partisekreteraren Acko Ankarberg i en chatt. Du kan börja ställa frågor till henne redan nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.