Statsminister Stefan Löfven (S) får mothugg av Ebba Busch Thor (KD). Foto: TT

Ebba Busch Thor till angrepp mot Stefan Löfvens uttalande om vigsel av samkönade par

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor till angrepp mot statsminister Stefan Löfvens uttalande om att ingen präst i Svenska kyrkan ska kunna vägra att viga samkönade par.
”Statsministern ska inte bestämma hur prästen ska tro”, skriver hon på Twitter.

I en intervju med Kyrkans Tidning jämför Stefan Löfven en präst som vägrar viga samkönade par med en barnmorska som vägrar utföra aborter. Han menar att ingen präst i Svenska kyrkan ska kunna vägra att viga samkönade par.

– Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, säger han till tidningen.

LÄS MER: Löfven: Alla präster måste viga samkönade par

”Inte präst i kyrkan”

Uttalandet har fått Ebba Busch Thor att reagera på sociala medier. Hon skriver att statsministern inte är präst i kyrkan.

”Jag tycker att samkönade par ska kunna gifta sig men jag anser inte att jag som politiker ska säga åt folk hur de ska tro och tolka sin trosskrift. Det är en viktig del av religionsfriheten. Samtidigt bör myndighetsutövningen vara neutral. Därför borde staten ha den juridiska delen av giftermålet och olika trossamfund ansvara för den ceremoni som ligger i enlighet med deras tro”, skriver KD-ledaren på Facebook.

Hon fortsätter:

”I Sverige har vi skiljt staten och kyrkan åt. Det är bra och riktigt men då bör man också hålla den rågången. Statsministern ska inte bestämma hur prästen ska tro och prästen ska inte bestämma hur statsministern ska besluta.”

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt Ebba Busch Thor för en kommentar, men hennes pressekreterare Ofelia Namazova säger att KD-ledaren redan har uttryckt allt hon vill på Facebook.

Inte heller Stefan Löfven vill kommentera saken.

LÄS MER: Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar utföra aborter – förlorar fall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer