Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ebba Buschs (KD) kritik mot Annie Lööf (C). Foto: Henrik Montgomery, TT.

Lööf och Busch i ordstrid efter markering mot Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Efter Agendas partiledardebatt kritiserade KD:s Ebba Busch Centerpartiets Annie Lööf för att skifta fokus från de konkreta åtgärderna mot mäns våld mot kvinnor till för eller emot SD. Våldsdebatten blev enligt Busch istället ”ett debacle om SD”. Dagen efter debatten fortsätter ordstriden.

”Att Ebba väljer att kritisera mig, och inte Jimmie Åkessons uttalande säger en hel del om hennes prioriteringar”, skriver Lööf i en kommentar till SVT.

Debatten om mäns våld mot kvinnor och vad som bör göras för att stävja det har fått nytt bränsle efter den senaste tidens uppmärksammade mord på flera kvinnor och var en av punkterna som avhandlades när partiledarna drabbade samman i Agendas debatt under söndagskvällen. Under debatten markerade C-ledaren Annie Lööf när SD:s Jimmie Åkesson gjorde en koppling mellan invandring och våld mot kvinnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lööf (C): Känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang Foto: SVT

– Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang. I decennier har kvinnor blivit misshandlade, torterade och dödade i sina hem. Låt inte den här debatten handla om invandring, du är helt förblindad av detta, sa Annie Lööf.

KD: Fokusera på åtgärderna

Efter debatten sade sig KD:s Ebba Busch vara besviken på hur den delen av debatten utvecklade sig.

– Återigen väljer Centerpartiet att flytta debatten från konkreta åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor till en debatt om för eller emot SD. Jag vet att det finns förutsättningar att komma överens här och jag hade önskat ett större fokus på åtgärderna mot mäns våld mot kvinnor och inte ett debacle om Sverigedemokraterna, sa Ebba Busch.

Lööf: Säger en del om hennes prioriteringar

Annie Lööf bemöter Ebba Buschs kritik om fokusskifte i en skriftligt kommentar till SVT Nyheter under måndagen:

”Att Ebba väljer att kritisera mig, och inte Jimmie Åkessons uttalande säger en hel del om hennes prioriteringar. När Jimmie Åkesson tog ordet i debatten så pratar han inte om tuffa åtgärder för att öka tryggheten för alla kvinnor, utan talar istället om att det är invandringens fel. Det är ett sånt förminskande av alla utsatta kvinnor och barn i detta land som varje dag lever i rädsla. Män i alla tider har misshandlat, mördat och våldtagit kvinnor”, skriver C-ledaren.

Hon forsätter:

”Att göra det till ett invandrarproblem innebär att man inte kan sätta in rätt åtgärder. Vi ska skydda brottsoffer och sätta in skarpa åtgärder oavsett om gärningsmannen heter Kjell, Martin eller Ali. Jag presenterade i debatten i går också kraftfulla förslag för ökad trygghet för kvinnor och barn, nu behöver vi gå från ord till handling och genomföra förändringar för utsatta kvinnor. Oavsett om det är mäns våld mot kvinnor eller hedersbrottslighet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer