Bilden är från en av bränderna i juli Foto: Johan Nilsson/TT

Efter extremvärmen – regeringen om Sveriges beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens extrema väder med skogsbränder och torka presenterar regeringen ett nytt beredskapspaket – SVT Nyheter sänder direkt. Regeringen redovisar fem nya utredningsuppdrag.

Ministern för internationellt utvecklingsarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin (MP) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) håller pressträff om nya regeringsuppdrag med anledning av sommarens extremvärme, torka och skogsbränder.

Fem nya utredningsuppdrag presenterades på presskonferensen.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Regeringen ser sommarens torka och extrembränder som en allvarlig klimathändelse, säger Isabella Lövin.

Trafikverket får ett uppdrag att utvärdera sin beredskap vid eventuella hot och brister som drabbar transportinfrastrukturen vid skogsbränder och andra extrema vädersituationer, samt kostnader för dessa. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2018.

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att utreda hur samhället ska hjälpa sjuka och äldre vid värmeböljor. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2019.

– Sjuka och äldre är de mest sårbara, säger Lövin.

Socialstyrelsen får ett uppdrag att granska hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera krissituationer som värmeböljor. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2019.

Vattenbrist

Ytterligare ett uppdrag går till Sveriges geologiska undersökning (SGU) som ska beräkna och förutsäga vattenbrist samt hitta nya vattentäkter.

– Vi hoppas att det här ska ge en bättre kunskap på nationell nivå, säger Mikael Damberg.

– Tillgång till vatten är en absolut förutsättning för att leva och bo.

Räddningsinsatserna efter storbränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland ska utvärderas.

– Det ska levereras i god tid för att förstärka till nästa sommar, säger Damberg.

Jan-Åke Björklund utses till särskild utredare för samordning och samverkan av resurserna. Han har tidigare utrett kommunernas räddningstjänst.

Oppositionen kritisk

– Det är bra att man vidtar en del åtgärder. Men jag tycker man missar att inrätta ett nationellt krisråd, säger Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet