Foto: TT

Efter festivalkaoset – M vill se hårdare tag

Publicerad

Moderaterna vill se skärpta straff grova sexövergrepp och föreslår en ny brottsrubricering: grovt sexuellt ofredande. M-ledaren säger till SVT att hon reagerat på den senaste tidens rapporter från festivaler. – Unga kvinnor måste kunna vara trygga på festival, säger Anna Kinberg Batra.

Övergrepp mot kvinnor på festivaler har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Moderaterna vill nu att straffen skärps för kränkningar och övergrepp.

”Reagerar starkt”

Avståndet är för stort mellan det som rubriceras som ofredande och det som rubriceras som våldtäkt menar man och föreslår att även rubriceringen grovt sexuellt ofredande införs.

– Jag reagerar väldigt starkt på de anmälningar och rapporter vi har fått från Bråvalla-festivalen, från Karlstad och nu från Borlänge där unga kvinnor inte kan vara trygga på festival, det ska man kunna vara i Sverige, och då måste man kunna lagföra och straffa dem som utsätter andra för det, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

Den som döms för grovt sexuellt ofredande ska kunna dömas till fängelse i mellan nio månader och tre år.

Fler ska kunna utvisas

I samband med de anmälda övergreppen har en debatt också blossat upp om huruvida de anmälningarna har koppling till män med utländsk bakgrund. Polisen i Norrköping uppger att det inte går att dra någon generell slutsats kring eventuella gärningsmäns ursprung när det gäller anmälningarna under Bråvalla-festivalen och i Karlstad har polisen backat från utpekaden om att ensamkommande skulle ligga bakom anmälda ofredanden.

Moderaterna föreslår också att fler som döms för ofredande ska kunna utvisas. Detta genom en sänkt gräns för hur långt fängelsestraff som krävs för utvisning sänks till sex månader.

Ser du en risk för att det här kan öka vi och dom-tänkandet i Sverige?

– Det är redan så i dag att den som inte är svensk medborgare riskerar utvisning om man döms för ett allvarligare brott. Jag tycker det ska kunna omfatta även den som döms för grovt sexuellt ofredande, för det betyder ju att man har begått ett allvarligare brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet