På IL Recyclings anläggning stoppas nu lyxkrogarnas sopor. Foto: SVT

Efter granskningen – nu stoppas ”gråsoporna”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning avslöjade hur lyxkrogarnas avfall hamnar på ett sopberg där det kryllar av råttor. Nu har företaget som ägnar sig åt ”gråhämtning” stoppats från att tömma sin last och kommunen fått rycka in.

Det pågår ett krig om lyxkrogarnas sopor i Stockholm, det har Uppdrag granskning rapporterat i dag. Kommunens monopol utmanas av aktörer som ägnar sig åt ”gråhämtning”.

LÄS MER: Lyxkrogarnas sopor försvinner

En av aktörerna som hämtar soporna som kommunen menar att bara deras entreprenörer får hämta är TÅV AB, en förkortning av Tidningsåtervinning. Uppdrag granskning har lyckats spåra soporna som de hämtar hos den anrika stockholmsrestaurangen Prinsen till en anläggning norr om Stockholm som ägs av IL Recycling.

Efter att Uppdrag granskning besökt anläggningen gör IL en kontroll av TÅV:s last och kommer fram till att den är för fuktig och beslutar att TÅV inte får lämna avfall på anläggningen.

”Har brutit mot överenskommelsen”

– Anledningen till varför vi har stoppat honom är att han har brutit mot en överenskommelse vi har haft. Han har inte följt den specifikation på det material som vi har en överenskommelse på att ta emot, säger Carl Hökfelt, verksamhetschef för IL Recycling i Stockholm.

Men menar du att det här som vi kan se och som tittarna kan se skulle vara normalt? Det är ju som ett råttberg här bakom ryggen på dig?

– Att det är råttor i ett avfallsberg, i brännbart avfall? Nej, det förekommer. Det förekommer hos våra branschkollegor också. Det materialet som han kört in till oss och som vi har sett sen är inte det vi kom överens om.

Du anser att ni är lurade?

– Ja, vi anser att vi är lurade. Vi har ju sett över våra rutiner, mottagningskontroller för att undvika att den här typen av saker händer. Det här är inget som vi vill ha.

Agerar för att bekämpa råttorna

IL Recyclings anläggning ligger i Sigtuna kommun, som nu gör vad de kan för att få bort råttberget i Rosersberg. Kommunen har genomfört två oanmälda inspektioner sedan vi visade dem våra bilder och säger att man snart kommer att genomföra ytterligare inspektioner för att säkerställa att råttorna bekämpas och att sopberget minskar.

När TÅV:s lämningar stoppas av IL Recycling försöker företaget istället tippa på en annan anläggning, som drivs av Sörab. Men när Sörab gör en kontroll av det avfall som TÅV vill tömma kommer de fram till att det är hushållsavfall och TÅV stoppas från att tömma även där. Efter detta berättar kommunens entreprenör att de har fått ett flertal nya och ökade hämtningar från restauranger inne i centrala Stockholm.

TÅV AB säger att man inte uppsåtligen lurat någon och att företaget nu förbättrat sina rutiner. Hög arbetsbelastning är förklaringen till att det under en period varit för mycket matrester i avfallet som levererats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.