Här hamnade lyxkrogarnas sopor. Foto: SVT

”Gråsopor” utmanar kommunens monopol

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens monopol på hämtning av hushållssopor infördes för att hindra sopberg med smittspridande råttor. Nu är monopolet under attack och Stockholms kommun har tagit upp kampen mot ”gråsoporna”. 

I Stockholms stad försvinner sopor från lyxkrogar. Det handlar inte om sådant som kan återvinnas och säljas – papper, glas, metall och utsorterat matavfall, utan om vanliga blandade sopor som ska eldas upp. 

Kommunerna har hittills haft monopol på den här typen av blandat avfall och monopolet har gjort det möjligt för kommunerna att styra sophanteringen åt det miljövänliga hållet. Det är detta system som nu ifrågasätts av konkurrerande entreprenörer.

Ny tolkning av lagen

Tidningsåtervinning AB, TÅV, är ett av företagen som försöker ta sig runt kommunens monopol genom en ny tolkning av lagen.

TÅV:s vd, Jesper de Ruvo, hävdar att avfallet från restaurangens kök inte ska kallas hushållsavfall utan verksamhetsavfall och att det därmed får hämtas av vem som helst. Han menar att bara det avfall som uppstår på de platser där gästerna vistas, som i matsalen och på toaletter, ska klassas som hushållsavfall och alltså tas om hand av kommunens utsända.

Ni menar att inne i köket så är det ett annat slags avfall, det ska definieras som någonting annat? 

– Det bara uppstår på ett annat ställe, men det kan se exakt likadant ut, säger Jesper de Ruvo.  

När lyxkrogarna drastiskt minskade mängden sopor de ville betala kommunen för att få hämtade fattade kommunen två snabba beslut.

De förbjöd TÅV att hämta soporna. Dessutom bestämde man att förbudet skulle gälla omedelbart även om det överklagades. Förbudet överklagades genast av TÅV:s advokater.

TÅV fortsätter köra soporna

I miljöbalken står det att kommunerna ska ansvara för hushållssoporna och ”därmed jämförligt avfall”. Och i förarbetet till lagen står det att restaurangsopor ska räknas till ”jämförligt avfall”. Det är vad Naturvårdsverket också skriver i den vägledning som ligger på nätet.

Men trots detta kan TÅV fortsätta köra sina sopor, eftersom mark- och miljödomstolen slog fast att kommunen inte fick förbjuda hämtningen under tiden beslutet överklagades. Nu ligger frågan hos länsstyrelsen som före sommaren väntas fatta beslut om kommunen har rätt att förbjuda TÅV att hämta soporna eller inte.

Striden om restaurangsoporna har fått Naturvårdsverket, den högst ansvariga myndigheten, att bli osäker på vad som egentligen gäller.  

– För att man säkert ska veta vad som räknas som hushållsavfall behövs det prövas i en högre instans. Det måste prövas av domstol för att få en dom på vad det är som gäller, säger Linda Gårdstam, enhetschef för miljöfarlig verksamhet på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.