Statsminister Stefan Löfven kände till misstankarna mot Maria Ågren. Foto: TT

Efter IT-skandalen – Nu bryter Löfven tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagars envis tystnad meddelade statsminister Stefan Löfven på söndagen att han kommer möta pressen på måndag.
”Under den senaste tiden har informationen till allmänheten brustit i tydlighet”, säger Löfven i en skriftlig kommentar.

Statsministern skriver att han tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen, Anders Thornberg, generaldirektör för Säkerhetspolisen och Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten kommer informera media och allmänheten om ärendet imorgon eftermiddag.

LÄS MER: Analys: Fortsätter IT-affären att växa går inte ens statsministern säker

Stefan Löfven (S) har de senaste dagarna vägrat kommentera säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. Trots att läget har blivit allt allvarligare för regeringen efter att både Alliansen, Sverigedemokraterna och idag även Vänsterpartiet sagt sig vara redo att ställa sig bakom en misstroendeförklaring.

LÄS MER: Sjöstedt utesluter inte misstroendeförklaring

Löfven: ”Ett haveri”

Men nu bryter alltså Löfven tystnaden, och tonläget är högt i statsministerns pressmeddelande.

”Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna.”, meddelar Löfven.

I grunden handlar historien om att känslig information från Transportstyrelsen har gjorts tillgänglig för ej säkerhetskontrollerad personal i utlandet. Det handlar om hela det svenska registret över körkort, inklusive bilder, och även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Uppgifter ur försvarets fordonsregister

I veckan stod det även klart att information från Försvarsmaktens fordonsregister kan finnas bland den information som Transportstyrelsen gjort tillgänglig. Något som ordförande i riksdagens försvarsutskott såg mycket allvarligt på.

– Det här är verkligen en sorglig och djupt allvarlig nyhet, det bekräftar de farhågor som funnits, sa Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Förra veckan kallades inrikesminister Anders Ygeman (S) till justitieutskottet, ett möte som kommer äga rum på tisdag denna veckan. Anledning är att utskottet vill få klarhet i när Ygeman fick tillgång till information kring säkerhetsbrottet på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet