Gustav Fridolin anser att partiet borde ha varit hårdare i förhandlingsrummen i samband med valet 2014. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter kolbitskritiken: Fridolin slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet hade för hög svansföring i valrörelsen 2014 – och den omtalade kolbiten var ”ett misstag från början till slut”. Det säger det tidigare språkröret Peter Eriksson. Nu svarar Gustav Fridolin på kritiken.

I SVT:s ”Min sanning” kritiserar Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson partiets valrörelse inför valet 2014. Han anser bland annat att partiet lovade för mycket och kallar Gustav Fridolins omtalade utspel med en kolbit för ett misstag.

Löftet om att stoppa Vattenfalls brunkolverksamhet var alltid omöjligt att driva igenom, menar han.

– De tyska delstaterna där gruvorna fanns hade lagstiftning på sin sida. Om Vattenfall hade stoppat det här, hade de tagit över gruvorna. Vi hade inte den konkreta möjligheten att göra det här, säger han.

”Så är politik ibland”

Nu slår Fridolin tillbaka. Han har en helt annan uppfattning än sin före detta partikollega.

”Peter och jag har pratat om det här många gånger. Men min lärdom är en annan än hans. Vi borde inte varit mindre kaxiga i offentligheten, men hårdare i förhandlingsrummen. Det blev vi också med tiden. Och även om sossarna körde över oss om Vattenfall, lyckades vi till slut få upp priset för kolkraft så mycket att nu stannar kolet i marken och kolkraft läggs ner i hela Europa”, skriver han i ett sms till SVT Nyheter och fortsätter:

”Så är politik ibland: ett steg tillbaka, och sen två steg fram”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer