Anders Hultin är nu vd för Fria Läroverken

Efter konkursen – VD:n tog över skolor billigt

Publicerad

”Dåliga skolor skall slås ut av bättre skolor.”

– Inom John Bauer fanns för många skolor som var för dåliga, säger Anders Hultin tidigare vd för hela John Bauerkoncernen.  Han var vd under sista året och ända in i konkursen. Då provocerade han många när han i samband med stäningen av alla skolorna skrev en debattartikel i Dagens Nyheter hävdade att konkursen visade att systemnet fungerar.

Anders Hultin menar att grundproblemet var att företaget försökte växa, istället för att rätta till de problem man redan hade i sina skolor.

SVT granskar friskolor

– Det kan vara olyckligt om man har fokus på att växa, istället för att vårda dom blommor man har i rabatten, säger Anders Hultin.

11 000 elever drabbades av konkursen, och i konkursboet fattas en miljard.

Symboliskt pris

– Detta är urtypen för hur det inte får gå till, sa skolminister Jan Björklund i SVT:s Aktuellt. Men Anders Hultin såg en möjlighet för egen del. Han köpte loss fyra  av de tidigare John Bauerskolorna av konkursboet.

Priset blev närmast symboliskt – 750.000 kronor för fyra stora gymnasieskolor.

Frågan blir om inte hans misslyckande som vd ändå bidrog något till att skolorna kunde köpas så extremt billigt.

– Nej det tycker jag inte, säger Hultin. Jag kom in så sent, jag tror inte värdet i bolaget och skolorna var större då.

”Systemet fungerar”

Anders Hultin menar att konkurser inte behöver vara fel. Allt färre elever valde ju på slutet John Bauer, och att sådana val kan  leda till skolstängningar eller konkurser, tycker han är en del av hur systemet är tänkt att fungera

– Dom har valt andra skolor jag hoppas dom är nöjda med sina val, och i så motto tycker jag detta visar att systemet fungerar, säger han.

Anders Hultin har en tung historik inom svensk friskola. I början på 90-talet var han politisk tjänsteman på utbildningsdepartementet, och var med och utformade  friskolereformen som regeringen Bildt lanserade. Han startade friskolornas riksförbund.

Därefter var han med och startade ett av de stora friskoleföretagen – Kunskapsskolan, och blev dess vd under många år. 2012 erbjöds han jobbet som vd för John Bauer, och skulle rädda ett företag som då hade stora problem. Men det slutade i konkurs.  Och nu har han till slut sitt eget friskoleföretag.

Marknadsföring istället för åtgärder

Vi följer med Anders Hultin en dag på jobbet. Det är framtidsdag med lärarna i en av hans skolor, före detta John Bauergymnasiet i Malmö. Skolan har haft kraftigt vikande elevtillströmning sista åren. Diskussionerna handlade mycket om ny logotyp , och idéer om markandsföring. Ytterst lite om hur brister i undervisnings skulle åtgärdas.

– Jag håller med säger Hultin. En skola som pressas av dåliga intagningssiffror blir per automatik kortsiktigt. Man tvingas ha fokus på att få fler elever för att få en arbetsro och en ekonomi som fungerar.

Och han tycker inte problemet är de dåliga skolorna. Utan att det finns för lite och för dålig information till elever idag om vilka skolor som har vad att erbjuda.

– Det är ett evolutionistiskt system där dåliga skolor skall slås ut av bättre skolor, och det kan drabba enskilda under ”en tid”, säger han om konkursen.

”Tar tid att utvärdera”

Men John Bauer höll på en ganska lång tid. År 2000 startade första skolan i Jönköping. Redan 2006 var det 27 skolor. På slutet 36 skolor. 35.000 elever har fått sin utbildning på John Bauer.

Skall man då acceptera att så många elever hinner drabbas under ”en tid” ?

– Ja det tar ju tid att utvärdera en skola,säger han.

Och efter vinster, riskkapitalister och konkurs så vill skolministern att lagen skall skärpas, och riskkapitalister bannlysas i skolan. Anders  Hultin håller inte med. Han  tycker att systemet fungerar lika bra nu, som han tyckte tidigare.

– Ja! Man skall inte ifrågasätta systemet bara för att något sådant här inträffar...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet