Folkhälsomyndigheten har skrivit om sitt informationsblad till skolor och vårdnadshavare. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter kritiken: Folkhälsomyndigheten ändrar informationen till skolor

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens informationsblad till skolor och vårdnadshavare om det nya coronaviruset har fått mycket kritik då myndigheten uppgett att elever som stannade hemma från skolan riskerade att få ogiltig frånvaro. Nu har informationsbladet skrivits om.

– Vi har inte ändrat oss vad det gäller våra rekomendationer om friska barn. Det vi har gjort är en skrivning som vi har tillsammans med Skolverket, där vi har tydliggjort vem som har ansvar för beslut om man har skolplikt eller inte, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i SVT:s Agenda.

I den uppdaterade versionen av informationsbladet står det nu att det är skolornas huvudman som har ansvaret.

Coronapandemin

”Det är huvudmannen, det vill säga kommunen för kommunala skolor och styrelsen för fristående skolor, som har arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar för skolorna”, skriver myndigheten.

”Bör vara uppmärksamma”

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns det dock ingen anledning för friska elever eller skolpersonal att stanna hemma.

”Elever och personal som har rest i områden där coronaviruset sprids behöver alltså inte stanna hemma, men bör vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Vid uppvisande av sådana symtom ska eleven eller personalen vara hemma och 1177 Vårdguiden kontaktas via telefon.”

”Vid oro och frågor kan skolan hänvisa elever och vårdnadshavare till elevhälsans medicinska insats, alltså Skolhälsovården. Den har ansvar för smittskydd och hygien i skolan och följer råden från smittskyddsläkarorganisationen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet