Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Hult

Folkhälsomyndighetens chef om kritiken: Inte varit tillräckligt tydliga

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har fått kritik för bristande information kring det nya coronaviruset. Sveriges smittskydd har dessutom ifrågasatts. Enligt generaldirektör Johan Carlson finns det anledning att vara självkritisk, samtidigt som han menar att smittskyddssystemet i landet är bra.

I olika sammanhang har Folkhälsomyndigheten fått kritik för dess hantering av utbrottet av coronaviruset. Kritik har framförts både från vården, men även från oroliga medborgare.

Generaldirektören: Inte varit tillräckligt tydliga

I en intervju med SVT Nyheter ger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, svar på den generella kritiken.

– Om jag ska vara lite självkritisk så tror jag att en del av detta beror på att vi inte har varit tillräckligt tydliga hur det svenska systemet fungerar, säger han och menar att Sverige har ”ett mycket väl fungerande” smittskydssystem.

”Vet att åtgärderna inte har betydelse”

Oron för coronaviruset kan i sig vara ett problem, enligt Carlson. Och den oron kan leda till åtgärder som är verkningslösa. Som exempel på det lyfter han fram att Italien stoppade viss flygtrafik för att begränsa smittspridningen.

– Vi vet att de åtgärderna inte har någon större betydelse, om flygtrafiken stängs ner tar resenärerna andra vägar, säger Johan Carlson.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet