Foto: TT

Efter kritiken – regeringen ändrar flyktingförslaget

Uppdaterad
Publicerad
Lagförslaget som ska begränsa möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige är klart. Efter den massiva kritiken från remissinstanserna har regeringen gjort vissa justeringar. Bland annat när det gäller familjeåterförening och möjligheten till permanenta uppehållstillstånd för barn.

24 november förra året presenterade regeringen åtgärderna som skulle ge ett ”andrum” i flyktingmottagandet. Bland annat ska tillfälliga uppehållstillstånd vara huvudregel, två år för konventionsflyktingar och ett år för alternativt skyddsbehövande, som var den största gruppen förra året.

Dessutom vill man begränsa möjligheten till familjeåterförening. Till exempel ska personer som flyr från krigets Syrien, som oftast klassas som alternativt skyddsbehövande, inte få ta hit sina anhöriga.

En annan förändring som presenterades i höstas är det utökade försörjningsansvaret för dem som vill ta hit sina anhöriga. Förslagen har mött massiv kritik och sågades av flera tunga remissinstanser.

Bland annat ifrågasätter flera juridiska instanser om förändringarna verkligen är förenliga med de internationella konventioner Sverige skrivit under, som till exempel barnkonventionen.

Gymnasiestudier ger förlängt tillstånd

Nu verkar regeringen ha lyssnat. När migrationsminister Morgan Johansson presenterar det färdiga lagförslaget senare i dag har man gjort vissa justeringar.

Enligt vad SVT erfar handlar det om lättnader för vissa grupper vad gäller familjeåterförening. Även när det gäller barns möjligheter att få permanenta uppehållstillstånd har man lagt in en justering.

En annan förändring från ursprungsförslaget, erfar SVT, är att ensamkommande ungdomar som går gymnasiet ska få förlängt tillfälligt uppehållstillstånd. Detta för att de inte ska lockas att ta ett jobb och därmed få permanent uppehållstillstånd, istället för att gå klart gymnasiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet