Före detta finansministern Pär Nuder får nu lämna AMF efter att de framkommit uppgifter om att han ska ha uppfört sig olämpligt under VM i Åre tidigare i år. Foto: TT/Claudio Bresciani/Hasse Holmberg

Pär Nuder lämnar som styrelseordförande i AMF

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare finansminister Pär Nuder har bett att få lämna sin post som styrelseordförande i AMF, det skriver AMF:s ägare, LO och Svenskt Näringsliv i ett gemensamt pressmeddelande. Pär Nuder har varit styrelseordförande i AMF sedan 2015.

Pär Nuder anser att den senaste tidens uppmärksamhet kring hans person inte får åsamka AMF skada. Ägarna respekterar hans beslut och omsorg om AMF, enligt Marie Rudberg, ägarrepresentant för Svenskt Näringsliv. 

LO och Svensk Näringsliv har enats om att inte ställa upp på intervjuer eller ge ytterligare kommentarer, enligt pressmeddelandet.

Nuder lämnar flera poster

Beskedet kommer mindre än en vecka efter att Nuder tvingats bort som styrelseordförande i Skistar efter anklagelser om olämpligt uppförande under VM i Åre i februari i år. I en intervju med SVT på onsdagen förnekade Pär Nuder att han skulle ha uppfört sig olämpligt, till Svenska Dagbladet har han uppgett att han har varit berusad.

Lämnar även AP3 och Fabeges

Pär Nuder kommer även att lämna posten som styrelseordförande i Tredje AP-fonden. I maj har Nuder varit ordförande för AP3 i åtta år, och det är enligt regeringens praxis den maximala mandatperioden för styrelseledamöter i AP-fonderna.

På tisdagen meddelade Nuder dessutom att han inte står till förfogande för omval till fastighetsbolaget Fabeges valberedning.

SVT Nyheter söker Pär Nuder för en kommentar.

AMF förvaltar kollektivavtalade tjänstepensioner och har omkring fyra miljoner kunder. Bolaget är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen. AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer