Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pär Nuder lämnade Bergman-styrelse efter anklagelser om olämpligt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Förre finansministern Pär Nuder hävdar att anklagelserna om olämpligt beteende under Åre-VM är helt ogrundade, och att allt handlar om en maktkamp inom Skistars ägarkrets. Men redan 2017 valde Nuder att lämna en annan styrelse efter anklagelser om olämpligt uppträdande. Nuder själv tillbakavisar anklagelserna och skriver till SVT att ”det är bara ägnat att skada min person”.

Pär Nuder satt i styrelsen för Bergmancenter på Gotland, som bland annat arrangerar den så kallade Bergmanveckan.

I samband med Bergmanveckan sommaren 2017 inträffade en händelse där Nuder uppträdde på ett sätt som uppfattades som olämpligt och gränslöst mot en av centrets anställda.

Ärendet blev så småningom en fråga för styrelsen, och enligt flera källor pressades Nuder så småningom att lämna sitt uppdrag i Bergmancenter.

Möte med ordföranden

Dåvarande styrelseordföranden Kerstin Brunnberg bekräftar för SVT att händelserna ledde till diskussioner i styrelsen.

– I samtal med Pär Nuder förklarade jag vikten av att man uppträder korrekt och formellt gentemot personal och andra som företrädare för styrelsen. Kort därefter lämnade Pär Nuder själv styrelsen.

Pär Nuder tillbakavisar kraftfullt alla påståenden om att han skulle ha uppträtt olämpligt. ”Det är försåtligt och bara ägnat att skada min person än mer”, skriver han i sms till SVT.

Nuder tillbakavisar också att det skulle ha funnits något samband mellan hans avgång från styrelsen och anklagelserna om olämpligt uppträdande, enligt Nuder handlade det enbart om en ”planerad rotation” i styrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.