Det ser ut att bli åtminstone 22 tomma stolar i landets kommunfullmäktige redan från starten på den nya mandatperioden. Foto: Maja Suslin/TT Pontus Lundahl/TT

Efter SD:s framgång – tomma stolar i fullmäktige runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli åtminstone 22 tomma stolar i landets kommunfullmäktige redan från starten på den nya mandatperioden. Anledningen är att Sverigedemokraterna inte kan fylla alla de mandat man fick i valet.

Det är inte ovanligt med tomma stolar i kommunfullmäktige i slutet av en mandatperiod. 2014-2018 hoppade 3 384 kommunpolitiker av sina uppdrag, enligt Valmyndigheten. I slutet av mandatperioden innebar det 88 tomma stolar. Flest, 81 stycken, hade Sverigedemokraterna.

”Fler mandat än man har kandidater”

Den här mandatperioden så ser det ut att bli en rad tomma stolar redan från starten. Minst 22 stolar kommer att stå tomma i 17 kommuner, visar SVT:s genomgång av valresultatet. I samtliga fall är det Sverigedemokraterna som redan från starten får tomma stolar, och därmed inte kommer att kunna använda det mandat man fått av väljarna.

– Ja det beror ju på att man har fått fler mandat än man har kandidater, säger Hans-Ivar Swärd, valhandläggare på Valmyndigheten om situationen.

Valde att låsa listorna

En av anledningarna är att Sverigedemokraterna valt att ”låsa” många av sina kandidatlistor i kommunerna. Det innebär att ingen annan än de som stod på listan då den låstes kan bli invalda. Har man istället en ”öppen” lista så kan man lägga till fler namn närmare valet, men då kan också vem som helst som bor i kommunen anmäla sig till Länsstyrelsen som kandidat, och kanske bli invald.

– På en låst lista har partiet själv satt upp sina kandidater inom föreskriven tid, och då kan man inte lägga till några namn, säger Hans-Ivar Swärd.

Så får man fler mandat än så blir det en tom stol?

– Då blir det en tom stol ja.

Medvetet tomma stolar

I flera kommuner har alltså Sverigedemokraterna fått fler mandat än man hade namn på sina låsta listor, och då blir det tomma stolar.

I nio kommuner valde Sverigedemokraterna istället att låsa sina listor trots att man inte hade någon giltig kandidat alls. Istället satte man upp ett namn från en annan kommun, trots att man bara kan bli kommunpolitiker där man är folkbokförd.

För att undvika att en utomstående person valdes, så gick man alltså medvetet till val med en tom stol. Så blev det också i Arvidsjaur, Haparanda, Norsjö, Sorsele, Åsele, Gagnef och Vansbro.

”Det är inte önskvärt”

Petter Nilsson blev vald till kommunfullmäktige i hemkommunen Umeå, men stod också som enda namn i Sorsele, Norsjö och Åsele. Eftersom SD fick mandat i de kommunerna så innebär det tre tomma stolar.

– Vi valde ju att låsa listorna för att sörja för att inte vi fick fel kandidater, det vill säga sådana som inte var Sverigedemokrater, säger Petter Nilsson (SD).

Var det en svår avvägning, tom stol eller öppen lista?

– Jag tycker inte det. Ser man till exempel på Dalarna, där man fått in folk som inte varit lämpliga företrädare, då menar vi på att vi måste ta ansvar och då har vi gjort det genom att sluta listorna och se till att vi får bra kandidater i samtliga församlingar. Vi har kvaliteten i första hand.

Man har röstat på SD, det blir en tom stol. Är inte det en bortkastad röst?

– Som sagt, det är inte önskvärt. Det bästa som skulle kunna hända är att vi har kandidater i samtliga kommuner och samtliga är valbara, säger Petter Nilsson.

Här blir det tomma stolar

3 384 kommunpolitiker lämnade sina uppdrag mandatperioden 2014-2018. Detta ledde till 88 tomma stolar i landets kommunfullmäktige. 81 av dem tillhörde Sverigedemorkaterna.

Direkt efter valet kommer det vara tomma stolar på följande orter:

Bjurholm

Boxholm 2 st

Bräcke

Hallstahammar

Hedemora 2 st

Lekeberg

Lycksele

Malung-Sälen 3 st

Ragunda

Ydre

Tomma på grund av ogiltig kandidat:

Arvidsjaur

Haparanda

Norsjö

Sorsele

Åsele

Gagnef 2 st

Vansbro

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.