Till helgen väntas nya köldrekord för årets vinter på flera håll. – Till helgen tunnas molnen ut och det kommer bli 15-20 minusgrader även i Svealand, säger SVT:s Meteorolog Pia Hultgren. Foto: TT

Efter snön – nu kommer kylan

Uppdaterad
Publicerad

Efter de kraftiga vindar och snöfall som dragit in över landet kommer kylan. På flera håll, även i södra Sverige, kan det bli 20 minusgrader i helgen.

Kylan håller i sig och framåt helgen blir det rejält kallt i stora delar av landet.

I norra Sverige är det inga konstigheter med 15-20 minusgrader, men nu letar sig kylan även längre söderut. Både i Dalarna, Värmland, Västmanland, Närke och delar av Södermanland ska det bli omkring 15 minusgrader till helgen och ner mot 20 minusgrader på natten mellan lördag och söndag.

– Till helgen tunnas molnen ut och det kommer bli 15-20 minusgrader även i Svealand och i sydvästra Norrland, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Har det varit så kallt tidigare i vinter?

– I Västmanland, Södermanland och Närke har det inte varit så kallt tidigare denna vinter.

Moln kan lindra kylan

Pia Hultgren säger alltså att många får räkna med rejäl kyla till helgen, men skickar med en liten brasklapp.

– Om det blir molnigt så lindrar det kylan. Men som det ser ut nu är det goda förutsättningar för klart vinterväder, och då smäller det till och blir kallt.

Kylan håller i sig

Den kommande veckan väntas det bli minusgrader över i stort sett hela landet, endast i Skåne och Halland samt på Gotland och Öland kommer temperaturen leta sig upp över nollstrecket, enligt prognosen.

– Kylan håller i sig så långt fram man kan se i prognosen, alltså ungefär en vecka, säger SVT:s Meteorolog Pia Hultgren.

Så snön ligger kvar?

– Ja, där det har fallit snö så kommer det förmodligen att ligga kvar den kommande veckan. Så det är bara att ladda för en skid- och pulkahelg!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.