Foto: TT & Cathrine Gustavsson / SVT

Snö, rusk och minusgrader – vintern är här

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande snöområde har dragit in över Sverige. Mest snö, blåst och rusk kom som väntat under tisdagen – men mer väntas till onsdagen. Samtidigt har flera trafikolyckor inträffat på flera håll i landet under tisdagsdygnet.

– Man måste ta det försiktigt i trafiken, vinden kan vara hård, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Prognosen stämde: Snön vräkte under tisdagen ner över stora delar av landet – om än i bara några timmar på sina håll. De kalla temperaturerna gör att den ligger kvar.

– I Dalarna, Hälsingland och Västernorrland kan det falla lokalt mellan 1-2 decimeter snö, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Snö i södra Sverige

Snön tog sig först in över södra Sverige har det börjat snöa i Västra Götaland, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne och Småland. Men på sina håll ligger den inte kvar särskilt länge.

– Snön smälter bort längs Västkusten och i Blekinge under dagen men i övrigt ligger den kvar.

I norr har stormvarningarna stämt och ligger ännu till natten mot onsdag kvar i Norra Lapplandsfjällen.

Vinden kan förstärka snöfallet 

Förutom snö har det varit riktigt blåsigt på sina håll – framförallt längs med Götalands ostkust.

– Sydostlig vind kan förstärka snöfallet, det kommer vara blåsigt, och dålig sikt. Man måste ta det försiktigt i trafiken, vinden kan vara hård.

Kan ställa till det i trafiken

Blåst och risk för snöhalka har ställt till det i trafiken, med flera olyckor efter nattens snöfall, bland annat i Västsverige och i Blekinge.

I skånska Klippan inträffade tisdagens hittills enda dödsolycka, där en person omkom efter en trafikolycka på E4 utanför Klippan.

Det var en lastbil och personbil som var inblandade i olyckan som inträffade vid lunchtid. Lastbilschauffören har gripits.

– Han är misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Han ska ha kört in i personbilen bakifrån, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen region Syd, till TT.

Fler trafikslag

Även flyg- och tågtrafiken har påverkats. I Stockholm har kollektivtrafiken drabbats hårt.

I Nyköping kolliderade ett tåg med ett nedfallet träd och satte stopp för trafiken i lera timmar.

Ett flygplan fick omdirigeras från Skavsta flygplats i Nyköping till Arlanda när det skulle landa.

I Blekinge blåste en buss av vägen, samtidigt som inga plan just nu kan lyfta från Ronneby Airport.

På Ölandsbron inträffade en olycka på morgonen där en personbil kört in i broräcket och i Arvika

Fortsatta varningar

Till onsdagen fortsätter som väntat också snöfallet, framförallt över mellersta Sverige, från Sörmland och Stockholmsområdet upp i ett bälte genom Dalarna och Jämtland.

SMHI:s klass 1-varningar för snö håller i sig i Stockholm, Västmanland, Gävleborg och Västernorrland, och stormvarning gäller som sagt i Norra Lapplandsfjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.