SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och stormbyar på flera platser. Foto: TT

Snöfall väntas över stora delar av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu är snön här! Under tisdagen väntas snöfall över stora delar av Sverige. På vissa orter kan det komma ett par decimeter snö. Samtidigt har klass 2-varningar utfärdats på flera håll i fjällen med risk för storm.

Snöfall är att vänta till kvällen i västra Sverige och flera klass 1-varningar har utfärdats. Det kommer att fortsätta snöa under natten till tisdagen, och samtidigt drar snöfallet vidare åt nordost.

– Framförallt kommer det nederbörd i Skåne, Värmland och Västra Götaland. Det kan ställa till det i morgontrafiken, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Kan övergå i regn

I Skåne och Blekinge kommer snön sedan övergå i regn, enligt prognosen.

Hur mycket snö väntas falla?

– Från några få centimeter till ett par decimeter snö lokalt. Som mest snö blir det troligtvis i Västergötland, Värmland och i södra Norrland, säger Joel Mellin.

Kommer man kunna åka pulka och skidor?

– Ja, på många håll kommer det åtminstone gå att åka pulka.

Det väntas bli nollgradigt eller minusgrader åtminstone den kommande veckan i stora delar av landet och troligt är att snön ligger kvar.

– Ja, det ser ut som att snön ska ligga kvar den här gången, till skillnad mot tidigare snöfall denna vinter.

Stormvarningar i fjällen

Samtidigt som snö väntas falla i västra och södra delarna av landet, är det risk för storm i både norra Lapplandsfjällen och i Jämtlandsfjällen varpå SMHI utfärdat klass 2-varningar.

– Det kommer blåsa förfärligt mycket, vindstyrkan väntas bli 18-23 meter per sekund, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.