Efter SVT:s avslöjande: Polisen startar utredning

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande att drabbade inte fått veta att de utsatts för dataintrång kommer polisen att starta en egen utredning. Det uppger polismyndigheten i kväll för SVT Nyheter.

Frågan om den bristande informationen kommer att anmälas till polisens avdelning för särskilda utredningar.

Polisen skriver i en kommentar:

”Det handlar om en utredning med cirka 400 målsägande som varit utsatta för dataintrång eller försök till dataintrång. Åtalet omfattade 27 stycken dataintrång och 3 stycken försök till dataintrång. För de målsägande som inte ingick i åtalet upprättades en lista som polisen och Säkerhetspolisen skulle kontakta och informera om vad som skett.

Polisen har kontaktat ett antal av de målsägande som fanns med på listan, men flera uppger att de inte kontaktades. Polisens uppfattning är att alla målsägande borde ha informerats, men i dagsläget går det inte att säga varför det inte gjordes. Polisen ska nu gå igenom listorna och så snart det är möjligt kontakta de målsägande som inte har fått någon information.”

Polisens avdelning för Särskilda utredningar är en fristående avdelning som handlägger ärenden där polisens egna anställda misstänks för brott. Det är alltid en åklagare som beslutar om man ska inleda förundersökning, och som sedan leder förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet