Efter SVT:s granskning – 20 avtal kapas

Uppdaterad
Publicerad

Med omedelbar verkan har Arbetsförmedlingen sagt upp över 20 avtal med det kritiserade företaget Personalstrategerna. Arbetsförmedlingen valde att granska företaget efter att SVT i april berättat om brister hos företaget.

I våras berättade SVT om missnöjet hos arbetslösa som skickats till företaget Personalstrategerna. Istället för hjälp fick de delta i något som de ansåg vara meningslösa aktiviteter, Bland annat studiebesök för att titta på ljustillverkning. Kritiken kom också från vissa tidigare anställda. En av dem är Per Björk som arbetade hos Personalstragerna i Skellefteå, en av de platser där avtalet sägs upp.

– Vågar man säga att det var Kalle Anka. Det innefattar allt det var. Det handlade om att tjäna pengar helt enkelt, plöja igenom så mycket folk som möjligt, säger Per Björk.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Har kvar tio avtal

Totalt sägs avtal upp på 26 orter, däribland Stockholm och Malmö.

 Arbetsförmedlingens fortsätter att anlita Personalstragerna för rehabiliteringstjänster på tio orter, bland annat i Mora och Sundsvall. Jan-Olof Dahlgren, förvaltningsdirektör hos Arbetsförmedlingen, kommenterar.

– Vi har kvar tio avtal för där har vi inte kunnat konstatera brister. Där uppfattar vi att tjänsten fungerar eller så har de gjort korrigeringar. Men i de 26 fallen var bristen så stor att hävning var det alternativ vi såg.

Många berörs

Över 540 arbetslösa personer berörs av beslutet, deras rehabilitering flyttas till arbetsförmedlingen eller andra företag.

Arbetsförmedlingen säger att de har tagit lärdom av historien och medger att svts inslag var till hjälp. 

– Vi fick information från er och det skrevs i andra medier och det ledde till att den ordinarie granskningsverksamheten som vi har intensifierades mot det här företaget, säger Jan-Olof Dahlgren.

Nu fortsätter arbetsförmedlingen med att granska andra företag som sysslar med den här sortens tjänster.

SVT har sökt Personalstrategerna, men de vill inte kommentera de uppsagda kontrakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet