Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), om hennes reaktion på oskuldsoperationer inom sjukvården – och vad regeringen vill göra. Foto: Philip Sundbom/SVT

Regeringen utreder förbud av ”oskuldsoperationer”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns läkare som är villiga att utföra ovetenskapliga ”oskuldsoperationer” på hedersutsatta kvinnor innan de gifter sig. Det visar en granskning som SVT har gjort, där 5 av 20 kliniker erbjöd ett ingrepp för att ”återställa oskulden”.

– Det är riktigt illa, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), och uppger att man vill kriminalisera ”kontrollerande beteenden”.

Flera läkare säger ja till att genomföra ingreppet när SVT Nyheters reporter ringer och utger sig för att vara en hedersutsatt kvinna som tvingats till bortgifte av sin familj.

Experter som SVT har talat med kallar så kallade ”oskuldsoperationer” för en laglig ”gråzon” och många har också upprörts av SVT:s granskning, som visat att flera kliniker i landet i dag kan tänka sig operera utsatta kvinnor. Det är dock inget man annonserar om öppet.

Trots flera år av debatt och förslag på förbud finns inget i svensk lag som förbjuder ingreppen i privat eller offentlig vård för en kvinna över 18 år.

”Kommer återkomma”

Den nya regeringen har däremot varit tydlig med att man vill kriminalisera beteenden, som exempelvis oskuldsoperationer.

– Regeringen är tydliga i vad vi vill göra, och vi kommer att återkomma när vi har tillräckligt underlag för att kunna vidta rätt åtgärder, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till SVT.

Det är okänt hur många kvinnor och flickor som gifts bort i Sverige i dag, och hur många som tvingas till kontroller av sin ”oskuld”.

Känner du till fler kliniker eller bär på en egen historia? Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Se när SVT:s reporter wallraffade som en hedersutsatt kvinna – och erbjöds operationer för att ”återställa oskulden”.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffad med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.