Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mödomshinnan är en myt”, säger plastikkirurgen Christian Ramirez – trots det utför han de kritiserade oskuldsoperationerna. Foto: Samy Dahlman/SVT

Plastikkirurgen erbjöd ovetenskaplig operation: ”Tycker att vi hjälper dem”

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen som erbjuder SVT:s reporter en så kallad oskuldoperation avböjer först att medverka i en filmad intervju. Men efter att ha tagit del av den dolda inspelningen från konsultationen på kliniken så väljer han att till slut ställa upp och kommentera varför han gör ingreppet.  

– För patienterna som söker hjälp, så är detta hjälpen de vill ha, säger Christian Ramirez på Diamond plastikkirurgi.

Plastikkirurgen är en av flera i SVT:s granskning som visar sig erbjuda en så kallad oskuldsoperation. Han säger att oskulden är kulturellt och emotionellt laddat, och att det är svårt att bemöta patienter med vetenskap. 

– Träffar man dessa patienter så hjälper det sällan att förklara att det finns ingen mödomshinna, säger han till SVT när han ställer upp på intervju.

Har ”aldrig stött på frågan” 

Christian Ramirez säger att alla har en plikt att hänvisa till polisen om man upplever att någon är i akut livsfara, men att han aldrig varit i den situationen. 

Ändå frågar han reportern i SVT:s dolda inspelning om ”det är heder” och får svaret att ja det handlar om hedersvåld och att hon inte vill operera sig men är under tvång från sin släkt. Under den öppna intervjun vill kirurgen inte kommentera reporterns wallraffande som patient utan hänvisar till patientsekretessen.

SFEP: ”Tar avstånd från alla former av hedersförtryck”

Plastikkirurgen på Diamond Plastikkirurgi är medlem i Svenska föreningen för estetisk plastikkirurgi (SFEP) precis som flera av de kirurger SVT intervjuat i granskningen.

Föreningen vill bara lämna en skriftlig kommentar till SVT och hänvisar till Etik- och ansvarsrådet (EAR) inom Sveriges Läkarförbund: som kommit fram till att hymenplastik är ett ingrepp som saknar vetenskaplig grund. ”Det bidrar till att befästa oacceptabla normer om heder och kvinnors sexualitet. Detta måste beaktas av SFEPs medlemmar vid frågor från allmänheten om hymenplastik.”

SFEP skriver vidare till SVT att de ”tar kraftigt avstånd från alla former av hedersförtryck och att alla läkare alltid ska försäkra sig om att patientens samtycke sker utan påverkan av annan person, vilket även gäller SFEPs medlemmar som utför alla former av estetisk plastikkirurgi”.

Se kirurgens svar till reportern som wallraffade som utsatt kvinna i videon ovan.

Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffad med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.