Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter SVT:s granskning: SAS gör upp handlingsplan med facken

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i flera dagar granskat SAS säkerhetskultur. Efter att fackliga organisationer bekräftat att det finns problem svänger nu SAS helt. Man kommer att ha möte med facken och ta fram en handlingsplan. ”Vi tar uppgifterna på största allvar”, säger flygchefen Rolf Bakken i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer i ett pressmeddelande som SAS publicerade strax före klockan 23 på torsdagskvällen.

Där hänvisas direkt till SVT:s rapportering om den osäkerhet som finns kring rutinen ”Unfit for flight”.

”Detta tar SAS på största allvar och tillsammans med berörda fackförbund kommer vi nu att ta fram en handlingsplan”, heter det.

SAS flygchef Rolf Bakken utvecklar beslutet i en kommentar till SVT Nyheter.

– Det är fokus på det här ämnet och den här granskningen nu, men jag måste säga att vi inte har haft några problem med unfit.

Han fortsätter:

– Vår standard är riktigt hög. Men det är klart, om man får en indikation så tar vi tag i det. Det gör vi alltid, säger han.

”Tar uppgifterna på största allvar”

Bolaget kommer också att öka informations- och utbildningsinsatserna.

”I SAS kommer flygsäkerheten alltid först och det ska aldrig finnas ett enda frågetecken hos någon av våra anställda kring vad som gäller kring säkerhetsrapportering. Därför tar vi de här uppgifterna på största allvar och agerar omedelbart. Jag kommer träffa representanter för fackförbunden för att diskutera frågan och tillsammans ta fram en handlingsplan. Vi kommer också att genast öka informations- och utbildningsinsatserna kring rutinerna”, säger flygchefen Rolf Bakken i pressmeddelandet.

Håller med facket

Han har tidigare i två intervjuer tillbakavisat att det skulle finnas några frågetecken kring ”Unfit for flight”-rutinen.

Rolf Bakken säger i pressmeddelandet att han håller med den fackligt ansvarige som uttalat sig i SVT under kvällen, om att bolaget har ett bra säkerhetsarbete.

”Samtidigt är jag bekymrad över att det också framförs att det finns en osäkerhet kring unfit-rapporteringen. Därför agerar vi nu kraftfullt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.