Foto: TT

SAS-förbund bekräftar problem i säkerhetskulturen

Publicerad

Efter SVT:s rapportering om brister i säkerhetskulturen på SAS har bolaget förnekat att det finns några oklarheter i hur man använder sig av regelverket. Facken som representerar kabinpersonal i Norge och Sverige håller inte med.

I en intervju med SVT tillbakavisade SAS flygchef Rolf Bakken att personer i bolaget skulle ha upplevt bestraffningar efter att ha använt sig av säkerhetsventilen ”Unfit for flight”.

– Det är ganska uppenbart att vi inte bestraffar någon, sa han då.

Men fackliga företrädare för kabinpersonalen ser problem kring hur regeln tillämpas.

Viktoria Svensson, ordförande för svenska kabinfacket SCCA, bekräftar för SVT att det funnits medlemmar som haft problem kopplade till unfit-rapporteringar.

”Vi hoppas att vi tillsammans med vår arbetsgivare kommer att reda ut problemen. Bra arbetsvillkor och trygga arbetsförhållanden hör ihop med säkerheten ombord och är därför i allas intresse”, skriver hon till SVT.

Problem i Oslo

Pål Røine, ordförande på Norsk kabinförening, säger till SVT:

– Generellt har vi ett bra säkerhetsarbete. Och jag har tillit till Rolf (Bakken), men i det här fallet tror jag dessvärre att han inte är helt klar över vad som händer längre ner i SAS. Han är direktör i ett ganska stort bolag. På basen här i Oslo har vi problem med det här.

Även hans kollega, Martinus Røkkum, ordförande för SAS Norge kabinförening, bekräftar att det förekommer livliga diskussioner runt säkerhetsfrågan:

– Vi upplever att det är väldigt stor osäkerhet på hur och när man ska använda det. Det finns fall där man hellre sjukskriver sig än anmäler sig unfit. Det är lättare och då blir det inga följdfrågor, säger han.

Omfattas inte av reglerna

Men det finns också fackliga företrädare som delar ledningens bild.

Katarina Johansson, ordförande för SAS Akademikerförening, skriver i ett mejl till SVT att ”För SAS och mina fantastiska kollegor så är alltid flygsäkerhet nummer 1!”

Martin Johansson, ordförande för SAS Tjänstemannaförening Terminal, skriver i ett annat mejl att hans medlemmar inte tycker att det finns någon bestraffningskultur på SAS.

”Unfit for flight” gäller dock bara flygande personal, varför Martin Johanssons medlemmar inte påverkas av regelverket.

Anders Westman, ordförande för Ledarnas koncernklubb på SAS, skriver också att han inte alls känner igen sig i de kritiska beskrivningarna.

Hur många av dina medlemmar omfattas av unfit-reglerna?

– Inga.

Så om jag frågar dig om tillämpningen av unfit, då vet du ingenting om det?

– Nej, skulle jag börja prata om det så blir det rappakalja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SAS och säkerheten

Mer i ämnet