Heike Erkers är Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Foto: Magnus Länje/Pressbild

Efter SVT:s granskningar – nu kräver facket krafttag

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att kampanjen mot socialtjänsten kräver nu Akademikerförbundet att politikerna agerar.

“69 procent av våra medlemmar uppger att de utsatts för direkta eller indirekta hot i sitt arbete som socialsekreterare. Det är i sig ett hot mot det öppna och demokratiska Sverige”.

Så skriver Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers och förbundsdirektör Lars Holmberg i en debattartikel i Aftonbladet.

Uppmanar till våldshandlingar

Nyligen kunde SVT avslöja att kampanjen mot socialtjänsten spridits till fler områden, däribland Tiktok. I en video publicerad på den sociala medieplattformen som SVT tagit del av uppmanas en pappa till ett omhändertaget barn till direkta våldshandlingar.

I en annan video, där hot riktas mot socialtjänsten i Göteborg, säger en man på arabiska att han fått information om några personer som köpt vapen och sprängmedel “för att döda de ansvariga”. Socialtjänsten i Göteborg har polisanmält händelsen.

Kräver hjälp av polis

Nu kräver Akademikerförbundet SSR att regering och riksdag vidtar åtgärder för att trygga arbetet för socialtjänstens anställda.

Kraven som ställs är bland annat att socialsekreterare ska inkluderas i lagstiftningen om sabotage mot blåljusverksamhet, och att polis ska finnas på plats när socialtjänsten bedömer att det behövs vid verkställande av beslut. Man vill dessutom tillsätta en trygghetskommission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.