Polisen vill ha möjlighet att se bilder i realtid på fler platser, som bedöms kunna bli mål för terrordåd. Foto: TT

Efter terrordådet: Polisen vill ha bättre kameraövervakning

Publicerad

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm vill polisen ha bättre tillgång till kameraövervakning på platser som kan bli mål för attacker.
– Vid en pågående terrorattack är det direkt avgörande att vi har direkttillgång till kamera och ljuddetektorer, säger Joakim Söderström på Polismyndigheten till SR Ekot.

I samband med attacken på Drottningatan förra året lyckades polisen gripa den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov med hjälp av inspelade bilder från Storstockholms lokaltrafiks kameror i tunnelbanan.

Vill se bilder i realtid

En slutsats i polisens utvärdering av terrordådet, som blev klar i december, är att man behöver bättre direkttillgång till kameraövervakning på platser som bedöms vara attraktiva mål för en attack. Samtidigt måste man ha möjlighet att se bilderna i realtid.

– Vid en pågående terrorattack är det direkt avgörande att vi har direkttillgång till kamera och ljuddetektorer. Om vi vet hur många gärningsmännen är, var de är och hur de är beväpnade då kan ju vi leda vår resurs mycket bättre för att stoppa dem helt enkelt, säger Joakim Söderström, Nationellt ansvarig för polismyndighetens kameraövervakning, till SR Ekot.

Behöver lagstöd

Polisens egna kameror finns mestadels utanför vissa restauranger och i särskilt brottsutsatta områden i förorter.

– Det är inte de platser där det sker terrorangrepp generellt.

Myndigheten vill nu förbättra tillgången till kameror genom två åtgärder.

– Dels behöver vi lagstöd för att kunna koppla in oss direkt mot andra offentliga aktörers kameror, det är det ena, det andra är att vi behöver sätta upp egna kameror på de här platserna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet