I onsdagens Gomorron Sverige sa Bertil Moldén som är vd för branschorganisationen Bil Sweden att ”framför allt kvinnor, som inte gillar att tanka, älskar dieselbilar”. Foto: TT & SVT

Efter vd:ns uttalande: Fler män än kvinnor köper dieselbil

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Bil Swedens vd sagt att kvinnor älskar dieselbilar för att de inte gillar att tanka, får han nu svar på tal. Enligt statistikföretaget Vroom är det 16 procentenheter fler män än kvinnor som har köpt dieseldrivna bilar under 2017. Kvinnor väljer alltså i större utsträckning bensindrivna fordon än män.

I onsdagens Gomorron Sverige sa Bertil Moldén som är vd för branschorganisationen Bil Sweden att ”framför allt kvinnor, som inte gillar att tanka, älskar dieselbilar”.

LÄS MER: Bil Swedens vd: Kvinnor älskar dieselbilar – för de gillar inte att tanka

Dieseldebatten

Bertil Moldén förklarade att han inte byggde sitt påstående på någon statistik, utan att det var hans uppfattning utifrån hans egen erfarenhet och kvinnor han känner.

Statistiken säger emot

Men oavsett är det enligt statistiken större andel män än kvinnor som har valt att köpa en dieseldriven bil under 2017, visar siffror som analysföretaget Vroom har tagit fram utifrån uppgifter från Transportstyrelsen.

– Vi tittar väldigt mycket på personbilsmarknaden och dess utveckling, och jag tyckte det var ett märkligt påstående, så jag kollade upp hur det ser ut enligt statistiken – och hans påstående stämmer inte, säger Bertil Abrahamsson, vd för Vroom.

Hittills i år har 24,9 procent av kvinnorna som köpt en ny bil valt en dieselbil, medan 41,1 procent av männen gjort samma val.

TV: Dieselbilen – en kort historik

Nyköp av personbil med respektive drivmedel jan-juli 2017

Kvinnor: 

  • 68,5 procent bensin 
  • 24,9 procent diesel 
  • 6,6 procent övriga bränslen (till exempel laddhybrid, el, etcetera) 

Män:

  • 51,5 procent bensin 
  • 41,1 procent diesel 
  • 7,7 procent övriga bränslen (till exempel laddhybrid, el, etcetera)

Källa: Vroom/Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dieseldebatten

Mer i ämnet