Foto: TT

Egor Putilov säger upp sig från Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle SD-tjänstemannen Egor Putilov ska bland annat haft samröre med en kriminell ryss och har pekats ut som en säkerhetsrisk. Efter kritiken lämnar nu Putilov sin tjänst hos Sverigedemokraterna med omedelbar verkan.

SD-tjänstemannen, som går under pseudonymen Egor Putilov, har varit anställd på Sverigesdemokraternas riksdagskansli. Förutom att han ska ha publicerat en debattartikel i falskt namn har en fastighetsaffär med en rysk dömd brottsling stått i centrum. Flera experter, som Sveriges Radios Ekot talat med, har pekat ut mannen som en potentiell säkerhetsrisk, sedan det avslöjats att han gjort ett mångmiljonklipp på en fastighetsaffär med en kriminell ryss.

Mångmiljonvinst

Det var 2014 som Putilov köpte ett hus utanför Stockholm av mannen. Priset låg kraftig under marknadsvärdet och när Putilov direkt efteråt sålde huset gjorde han en vinst på sex miljoner kronor.

Ingen representant för Sverigedemokraterna har kommenterat affären, men i går krävde både försvarsmininster Peter Hultqvist (S) och moderaternas försvarspolitiska talesman Hans Wallmark att partiledaren Jimmie Åkesson måste gå till botten med saken.

– Flera personer med hög kompetensnivå har uttalat sig om en potentiell säkerhetsrisk. Då tycker jag att det kräver att man tar situationen på allvar, sade Hultqvist.

Även moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet, tyckte att SD-ledningen måste se allvaret i situationen.

– Det går inte att negligera och bortförklara så här anmärkningsvärda uppgifter, sade han till TT.

”Bygger på mitt ursprung”

På lördagsförmiddagen meddelade Egor Putilov att han lämnar SD med omedelbar verkan. Putilov anger där att han lämnar sitt jobb på grund av det han ser som en kampanj i medierna, som är ute efter att skada partiet.

Putilov skriver i mejl – han vill inte ställa upp på telefonintervjuer – till Svenska Dagbladet att han har skrivit artiklar ”endast under ett namn och det är Egor Putilov”. Där förnekar han också kopplingar till personer knutna till ryska myndigheter, och skriver att SR ”misstänkliggör en gammal laglig fastighetsaffär”.

SD vill inte kommentera

Han menar att affären tagit fokus från de frågor som Sverigedemokraterna driver.

”Jag anser att det är mycket viktigare än en enskild persons karriär. Det är mot denna bakgrund som jag tar beslut att säga upp mig hos Sverigedemokraterna”, skriver Putilov.

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

  • Egor Putilov är inte mannens riktiga namn. Han har jobbat på Migrationsverket, som journalist och den senaste tiden på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
  • Aftonbladet skrev den 3 september att Putilov fått en debattartikel publicerad i falskt namn, vilket han själv förnekar. Artikeln – undertecknad av en volontär på organisationen Refugees Welcome – var ett upprop för att ge asylsökande och papperslösa rösträtt. Den var, enligt tidningen, skickad från en mejladress som Putilov använt i andra sammanhang.
  • Sveriges Radio rapporterade den 23 september att mannen kunde vara en säkerhetsrisk då han gjort en affär med en rysk dömd brottsling med koppling till ryska myndigheter. Putilov köpte ett hus av ryssen för sex miljoner och sålde det vidare för det dubbla två månader senare. Putilov kommenterade på Facebook husköpet med att han kunde erbjuda en snabb affär men att han sedan inte fick banklån och därför tvingades sälja.
  • Migrationsverket kommer att gå genom alla ärenden som Putilov har haft hand om under sin tid på myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putilovaffären

Mer i ämnet