Bill Browder är vd för Hermitage Capital Management och valde att polisanmäla Swedbank gällande penningtvätt i banken. Foto: TT/Tomas Oneborg/Ints Kalnins

Ekobrottsmyndigheten inleder ingen förundersökning om penningtvätt i Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars tog Ekobrottsmyndigheten emot en brottsanmälan från Bill Browder, vd för Hermitage Capital Management (HCM). Nu väljer myndigheten att inte gå vidare med en förundersökning gällande penningtvätt i Swedbank, det meddelar Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på måndagen.

I februari gick den amerikanske finansmannen Bill Browder ut med att han skulle polisanmäla Swedbank, något som han också gjorde. Browder var även den som lyfte skandalen om penningtvätt i Danske Bank.

Nu meddelar dock Ekobrottsmyndigheten att man inte kommer att inleda en förundersökning efter Browders anmälan om penningtvätt i Swedbank, som togs emot den 4 mars. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Swedbank och penningtvätten

Enligt Svenska dagbladet har den amerikanske affärsmannen överklagat beslutet, eftersom han anser att de påstådda brotten är så allvarliga att de borde ha 10 års preskriptionstid i stället för fem.

”Begränsade överföringar”

Enligt den anmälan som Ekobrottsmyndigheten tagit del av ska penningtvätten skett genom överföringar av mer än 176 miljoner dollar till bankkonton i Swedbank i Sverige, Estland, Lettland och Litauen.

Myndighetens åklagare har efter att man mottagit och granskat den anmälda brottsligheten med kopplingar till Sverige, bedömt att ”de överföringar som skett är begränsade och har omfattat en mindre del av det totala anmälda beloppet”.

Vidare anser Ekobrottsmyndigheten att överföringarna skett ”så lång tid tillbaka att anmälda gärningar nu är preskriberade”.

Pågående undersökning

Ekobrottsmyndihetens beslut om att inte gå vidare med förundersökningen berör inte den pågående förundersökning om misstänkt obehörigt röjande av insiderinformation, samt grovt svindleri, som genomförs av chefsåklagare Thomas Langrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet