Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ekonomerna om hur det amerikanska räntebeskedet kommer påverka svenskarnas ekonomi. Foto: SVT

Ekonomerna om amerikanska räntebeskedet: ”Svenska hushåll kommer påverkas”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet om att den amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 75 punkter – den största höjningen sedan 1994. Enligt ekonomerna Robert Bergqvist och Shoka Åhrman påverkas även svenska hushåll.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, är inte förvånad över den amerikanska centralbankens kraftigt höjda styrrränta. Förväntningsbilden av en fortsatt ökad inflation måste brytas och det gör man genom att höja räntan.

– Jag tycker att vi ser ett flockbeteende bland centralbanker och det beror helt enkelt på att inflationsproblemet är globalt, alla står ju inför det här, säger han till Morgonstudion.

Enligt Robert Bergqvist kommer även Riksbanken reagera kraftfullt. Inflationen i Sverige ligger på 7,2 procent när det ska ligga på 2 procent. Därför kan räntehöjning vara att vänta även här. 

– Vi vet att svenska hushåll kommer att påverkas.

”Ska klara av sina räntor”

En tydligt resultat är att boendekostnaderna blir påtagligt dyrare. Men enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, är detta något som de svenska hushållen kommer att klara av.

– Uträkningen från bankernas sida bygger på att man ska klara av sina räntor, säger hon.

För många kommer det dock att bli en tuff tid framöver, enligt Åhrman. Konsekvenserna blir en minskad konsumtion och minskat sparande. 

– Det handlar om att konstnadshantera och dra ner på den onödiga konsumtionen, men också trygga sin ekonomi i form av inkomstförsäkringar och inkomstskydd till exempel, säger hon och tillägger att arbetsmarknaden fortfarande är positiv.

– Risken för att bli av med våra jobb är ännu inte framme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.