Ibrahim Baylan (S) och Gustav Fridolin (MP) vill båda ta ansvar för skolan. Foto: TT

S och MP i bråk om ministerpost

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet och Socialdemokraterna är i de pågående regeringsförhandlingarna oense om utbildningsministerposten, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Språkröret Gustav Fridolin (MP) har länge signalerat att han är intresserad av posten. Men Ibrahim Baylan (S) vill också ha den, uppger källor för Ekot.

Båda partier har lyft upp skolan som en av sina allra viktigaste frågor. Socialdemokraterna har en lång historia som ett ”skolparti” och vill helst inte släppa ifrån sig det ansvarsområdet, uppger källor Ekot. Samtidigt har Gustaf Fridolin och Miljöpartiet tagit tydligt sikte mot utbildningsministerposten under den gångna valrörelsen.

Val 2014

Ingen skillnad på sakpolitiken

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat, tror inte att det rent politiskt spelar någon roll om S eller MP kniper utbildningsministerposten. De båda partiernas skolpolitik skiljer sig inte nämnvärt åt. Det handlar snarare om ett symbolvärde, menar han.

– Jag tror att det här handlar mycket om symbolpolitik, vilka frågor man vill associeras med, och vilka frågor man har drivit hårt i valkampanjen. Mer det än sakpolitiska skillnader, säger Ulf Bjereld till Ekot.

Uppdelning möjlig lösning

Vid tidigare regeringsbildningar mellan flera partier har stridigheter ibland kunnat lösas genom att statsministern nominerar två ministrar, exempelvis en utbildningsminister och en skolminister.

Båda kandidater har enligt Ekot dock riktat in sig på frågor om grundskola och gymnasium. Att låta en av dem i stället få ansvar över högskolor och universitet är alltså inte en självklar lösning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet