MP och S startar budgetförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet startar i dag gemensamma budgetförhandlingar. – Det finns flera knäckfrågor, säger SVT:s reporter Christoffer Wendick.

De ekonomisk-politiska talespersonerna Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) inledde i dag budgetförhandlingarna på en konferensanläggning på Långholmen i Stockholm. Vid 13.30 höll de en kort pressträff.

– Vi har många utmaningar att möta med sjunkande skolresultat, hög arbetslöshet och en stor miljöutmaning. Det beror på att regeringen har gjort slut på pengarna, säger Per Bolund.

Läget efter valet 2014

– Nu krävs en ny politik, säger Magdalena Andersson.

Få svar

Varken Magdalena Andersson eller Per Bolund vill svara på några sakfrågor.

– Vi för diskussioner och diskuterar alla frågor tillsammans eftersom vi ska sitta i regering tillsammans, säger Magdalena Andersson.

– Vi fick inte många svar, utan Magdalena Andersson och Per Bolund log mest i kapp, säger SVT:s reporter på plats, Christoffer Wendick.

Dragkamp om ministerposterna

Enligt honom finns det flera knäckfrågor där MP och S inte är överens.

– Det finns flera knäckfrågor, där det krävs hårda förhandlingar. Miljöpartiet kräver till exempel att man ska stänga ner två kärnkraftsreaktorer under mandatperioden. Miljöpartiet vill utveckla rut-avdraget, medan Socialdemokraterna vill halvera rut.

Andra frågor är vapenexport och försvaret. S vill också höja försvarsanslagen medan MP vill minska dem. Det kommer också bli dragkamp om vilka som ska få ministerposterna.

– Vissa poster är självklara, andra är mindre självklara, säger Christoffer Wendick.

Alliansens krav för samarbete

På fredag ska Stefan Löfven (S) rapportera för talmannen Per Westerberg om förutsättningarna för en S-ledd tvåpartiregering tillsammans med Miljöpartiet och om han bedömer att de kan få igenom en budget i riksdagen senare i höst.

I fredags träffade Stefan Löfven företrädarna för alliansen och då stod det klart allianspartierna är öppna för samarbete i enskilda frågor med en ny rödgrön regering.

Kravet är att S-ledaren står fast vid ingångna uppgörelser om migration, försvar och friskolor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet