Efter förra valet var de manliga ledamöterna (193) fler än de kvinnliga (156). Den nya riksdagen blir ytterligare något mer mansdominerad – fyra nya män intar platser som tidigare tillhörde kvinnor. Foto: TT

Färre kvinnor i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vilka 349 politiker som kommer att sitta i riksdagen de kommande fyra åren. En del etablerade namn åker ur, och riksdagen blir något mindre jämställd ur ett numerärt perspektiv.

Svenska folkets röster är nu helt färdigräknade. Mandatfördelningen i riksdagen blir nästan precis som den såg ut på valnatten, med den skillnaden att Miljöpartiet kniper en extra plats på bekostnad av Kristdemokraterna.

Också personrösterna har räknats. En del formalia återstår, men redan i dag vet man vilka riksdagens nya ledamöter blir. En av dem är den 27-årige kristdemokraten Andreas Carlson från Jönköpings län. Han var trea på partiets valsedlar i länet, men med drygt 2.400 personkryss gick han förbi partikollegorna Stefan Attefall och Maria Larsson.

Läget efter valet 2014

De båda avgående ministrarna får alltså nu lämna riksdagen också.

– Vi hade ju hoppats på att få ytterligare ett mandat än det enda mandat vi nu får. Så det är en tuff dag och jag är besviken på valresultatet. Därför jag har blandade känslor, även om jag förstås är tacksam mot alla dem som valt att kryssa mig till riksdagen, säger Andreas Carlson.

Mer mansdominans

Efter förra valet var de manliga ledamöterna (193) fler än de kvinnliga (156). Den nya riksdagen blir ytterligare något mer mansdominerad – fyra nya män intar platser som tidigare tillhörde kvinnor. Det kan delvis förklaras med Sverigedemokraternas stora ökning. Av SD:s 49 ledamöter är 38 män och 11 kvinnor.

Men också Folkpartiet brister när det gäller andel kvinnor. När partiet med devisen ”feminism utan socialism” nu krympte, var det kvinnorna som fick kliva av. Av 19 ledamöter är 14 män och 5 kvinnor.

Slutresultat i riksdagen

Antalet mandat efter sluträkning. Förändring jämfört med 2010 inom parentes:

M: 84 (-23)

C: 22 (-1)

FP: 19 (-5)

KD: 16 (-3)

S: 113 ( +1)

V: 21 ( +2)

MP: 25 (+-0)

SD: 49 ( +29)

Källa: Valmyndigheten.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet