Tack vare lågtrycket brandrisken har minskat, men den är inte borta. Foto: TT

Eldningsförbud hävs runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Brandrisken har minskat tack vare lågtrycket, men är inte borta. Samtidigt som lusten att grilla kanske avtar hävs förbudet att grilla på egen tomt i fler län.

I Gävleborgs län, som drabbades hårt av sommarens skogsbränder, drar länsstyrelsen tillbaka eldningsförbudet i terräng.

– Nu får man elda och grilla ute i skog och mark igen. Det är så pass blött igen ute i terrängen, men man bör göra det under stor försiktighet, säger Jens Walldorf, räddningschef i beredskap på Gästrike Räddningstjänst, till TT.

Eldningsförbudet i länet hävdes klockan 16.00 på måndagseftermiddagen.

I Västmanland häver länsstyrelsen det generella eldningsförbudet från onsdag morgon.

”Försäkra oss”

Tack vare det lågtryck som i helgen dragit in över landet har brandrisken gått ner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Brandrisken minskar, men vi vill fortfarande försäkra oss om att vi snabbt kan släcka en brand om situationen uppstår, säger Anneli Söder, talesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till radion.

Flera av de europeiska brandsläckningshelikoptrar som använts i Sverige åker nu tillbaka till sina stationeringsländer. Kvar är tre av de tyska helikoptrarna.

Det regn som har kommit och det som väntas i veckan bidrar till att brandrisken minskar. Men regnet torkar snabbt bort efter den långvariga torkan, och med lågtrycket kan även nya risker för brand uppkomma i och med åska och blixtar.

Lättat något

Flera länsstyrelser har lättat något på eldningsförbudet, bland annat i Skåne, som nu ger klartecken för grillning på egen tomt om grillen är upphöjd från marken och på säkert avstånd från brännbart material. Att ha brandsläckningsutrustning till hands är ett annat krav.

”Men brandrisken finns fortfarande kvar i relativt hög utsträckning”, skriver den skånska länsstyrelsen i ett pressmeddelande och understryker att eldningsförbudet i övrigt finns kvar i Skåne precis som i stora delar av resten av landet.

Kontakta alltid din kommun eller länsstyrelse om du är osäker på vilka regler som gäller där du bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.