Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sociala medier delar Elin Rantatalo med sig av vardagen. – Jag brukar inte benämnda dem som protester, utan som ben. Det är så jag ser på dem. Foto: Privat/SVT

Elin drabbades av sepsis – tvingades amputera benen

Uppdaterad
Publicerad

Elin Rantatalo var en hårsmån från att dö ifrån sin man och deras två barn när hon drabbades av sepsis 2019. För att hon skulle överleva fick läkarna amputera flera kroppsdelar.

Nu släpper hon boken “Livet utan ben går vidare”, där hon beskriver hur man gör just det – går vidare.

Under en semesterresa utomlands drabbades influencern och föreläsaren Elin Rantatalo av en infektion orsakad av bakterien streptokocker. Inom loppet av en vecka utvecklades infektionen till sepsis, en livshotande organdysfunktion.

– Jag känner ganska snabbt när jag kommer till hotellet att något är fel, säger hon i SVT Morgonstudion

Väl på sjukhuset får Elin och hennes familj reda på att en infektion gjort att hennes kropp börjat attackera sig själv och hon försätts i medicinsk koma. Vi två tillfällen får hennes familj besked om att hon inte kommer överleva.  

– Det var fruktansvärda timmar och dagar för familjen. De kunde ju inte göra något annat än att vänta, säger hon.  

Frågade sin man: Varför lät du mig inte bara dö?

Läkarna lyckades till slut rädda livet på Elin – men för att göra det blev de tvungna att amputera hennes underben och nio av fingrarna. 

– Jag såg ju hur mina fötter såg ut. Det var solklart för mig att de här fötterna inte kommer följa med mig hem, säger hon. 

Vid ett tillfälle frågar du din man varför han inte bara lät dig dö, och det är också så du inleder din nya bok. Vad är det för tankar som surrar hos dig då? 

– Just då var det det enda jag kände. Är det så här det ska vara nu? Hade det inte varit bättre om jag fått dö?

Se Elin berätta om de kritiska dagarna, och livet efter traumat, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.