Foto: Adam Ishe/TT, SVT

Elisabeth Marmorstein: Det lyckades och misslyckades Jonas Sjöstedt med

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt avgår efter åtta år som partiledare. Under sin tid vid rodret har han strävat efter att partiet ska uppfattas som regeringsdugligt och pålitiligt, enligt Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter.

– Hela Jonas Sjöstedts projekt med Vänsterpartiet har gått ut på att göra det bredare, till ett mer valbart parti. Bort från det tvärradikala och idealistiska.

I början av året meddelade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att han avgår efter att ha suttit som partiledare sedan 2012 då han tog över efter Lars Ohly.

Ett av hans mål har varit att göra partiet bredare och mindre radikalt, enligt SVT:s Elisabeth Marmorstein. Sjöstedt har högt förtroende hos väljarna och uppfattas som tydlig ideologiskt, han har varit hård i sin linje mot regeringen och har tagit strid i viktiga principiella frågor.

Finns det något han misslyckats med?

– Ja han lyckades ju aldrig bli statsråd och det tror jag grämer honom än.

Se klippet när Elisabeth Marmorstein summerar Jonas Sjöstedts år som partiledare i spelaren här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.