SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein om LO-basens meddelade avgång. Foto: SVT/TT

Marmorstein om LO-basens avgångsbesked: ”Han är möjlig som statsråd”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Petter Thorwaldsson ska sluta som LO-ordförande efter åtta år på posten. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein reder ut vad beskedet innebär.

Hur överraskande är det här?

– Mycket överraskande, han har visserligen suttit i åtta år i sommar men det är inte jättelänge om man jämför med hans företrädare. Han har inte varit ifrågasatt vad jag vet heller utan snarare haft ett starkt internt stöd, säger Elisabeth Marmorstein.

Kan han vara aktuell för ett politiskt uppdrag nu?

– Ja, om han vill. Han säger själv att han inte är intresserad men sådant kan ju förändras. Många har ju under årens lopp menat att han hade varit en bättre partiledare än Stefan Löfven och är det så att han när en dröm att bli partiledare så är det följdriktigt att han inte ställer upp för omval. Så behöver det förstås inte alls vara men att han är möjlig som statsråd är givet. Någon jag talade med nämnde honom också som en tänkbar partisekreterare. 

Vad innebär det framåt?

– Det avgörs ju av vem LO väljer som efterträdare. En viktig uppgift för den som tar över är förstås att försöka hindra att ännu fler i LO-kollektivet överger Socialdemokraterna för Sverigedemokraterna. Det där har Karl-Petter Thorwaldsson ägnat mycket kraft åt och i den senaste valrörelsen lyckades man hejda tappet, men efter januariöverenskommelsen har man börjat tappa igen.

Vem kan tänkas ta över?

– Alltid vanskligt att spekulera om, men en möjlig kandidat är Therese Guovelin som i dag är förste vice ordförande. Hon är uppskattad internt, anses kunnig och kommer från Hotell- och restaurangfacket. En annan som jag tror kan vara aktuell är Kommunals ordförande Tobias Baudin, han leder det största förbundet och har varit vice ordförande för LO i fyra år. Men det är inte alls säkert att han vill eftersom han verkar trivas bra på Kommunal. Även Handels ordförande Susanna Gideonsson kommer nog att finnas med i spekulationerna, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer