Foto: Jessica Gow/TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år på posten slutar Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson som ordförande för LO. Detta då han vill undvika att bli en så kallad ”lame duck”.

– Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början, säger han till TT.

Karl-Petter Thorwaldsson, även känd som ”Kålle”, tillträdde som ordförande för LO den 26 maj 2012 och efterträdde då Wanja Lundby-Wedin. Nu rapporterar nyhetsbyrån TT att Karl-Petter Thorwaldsson har meddelat valberedningen att han inte ställer upp för en ny period. Han slutar därmed som ordförande vid LO-kongressen i juni 2020.

Vill inte bli en ”lame duck”

För TT uppger Karl-Petter Thorwaldsson att det finns flera skäl till beslutet. Bland annat vill han undvika att bli en ”lame duck” genom att vara ordförande i en period till. Han menar att alla skulle förstå att hans tid var ”räknad”, vilket får fackförbundet att tappa tempo.

Vidare anser Karl-Petter Thorwaldsson, enligt TT, att hans slagkraft som opinionsbildare tappat i styrka. Därmed kan han inte utföra LO-ordförandens viktigaste jobb.

– Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början, säger han till TT och fortsätter:

– Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll.

Har varit kritisk mot januariavtalet

Karl-Petter Thorwaldsson har varit en högröstad kritiker av januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Bland annat har han sagt att delar av avtalet måste omförhandlas och att vissa överenskommelser måste brytas.

Lämnar efter åtta år

När Karl-Petter Thorwaldsson slutar har han suttit på posten i åtta år och exakt vad han ska göra härnäst är i nuläget inte klart. Han har dock flera internationella fackliga roller kvar som han vill avsluta.

Karl-Petter Thorwaldsson var SSU:s förbundsordförande 1990–1995 och har tidigare varit bland annat ordförande för ABF samt ombudsman för fackförbundet IF Metall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.