• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Elisabeth Marmorstein reder ut ordbråket mellan Lööf och Kristersson Foto: SVT/TT

Elisabeth Marmorstein reder ut ordbråket mellan Lööf och Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Det offentliga ordbråket mellan Annie Lööf och Ulf Kristersson är ännu ett tecken på att Alliansen ligger på dödsbädden, säger SVT:s inrikespolitiska talesperson Elisabeth Marmorstein.
– De har båda ett stort behov av att försvara sitt agerande inför sina väljare.

I dag kom klart besked från Annie Lööf om att Centerpartiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen i morgon. Ulf Kristersson uttryckte sin besvikelse i ett inlägg på Facebook där han ifrågasatte att partiet kunde släppa fram Stefan Löfven som statsminister förra mandatperioden, men inte honom. Annie Lööf svarade på Twitter, där hon kallade uttalandet “djupt missvisande”.

Hur är relationen mellan Moderaterna och Centerpartiet i nuläget? 

– Svårt att beskriva den som något annat än usel. Tilliten har raserats de senaste veckorna och de utspel som de gör just nu handlar mest om att lägga skulden på den andre för att Alliansen faller isär. Förr, när Alliansen fungerade var partiledarna måna om att inte bråka offentligt. Andra, på lägre nivåer skötte konflikterna.  Men det arbetssättet verkar man helt ha övergivit och det är ytterligare ett tecken på att Alliansen ligger på dödsbädden, även om ingen av dem vill säga det öppet.

Ulf Kristersson jämför med hur Centerpartiet släppte fram Löfvens regering med stöd från V. Vad är skillnaden? 

– Då var Alliansen överens om att största block skulle få regera. Det var Fredrik Reinfeldts linje som hela Alliansen stod bakom. Det manifesterades senare i Decemberöverenskommelsen där ju syftet var att hålla SD utanför inflytande. Något liknande vill varken M eller KD se igen eftersom de menar att den skadade deras partier medan C och L håller fast vid principen. Om Alliansen är mindre så krävs det stöd över blockgränsen för att regera. Det här lyckades partierna aldrig komma överens om före valet och det är därför vi nu ser hur Alliansen håller på att spricka. 

Vad innebär det att Kristersson och Lööf har denna diskussion öppet på sociala medier? 

– Det kanske inte är den klokaste strategin om man vill lappa ihop relationen. Samtidigt har de båda ett stort behov av att försvara sitt agerande inför sina väljare och undvika att bli den som får skulden för Alliansens sammanbrott.

Ulf Kristersson skriver att han inte kommer att delta i en sondering gällande Alliansen och MP. Vad innebär det?

– Att Annie Lööf inte kan sondera i Alliansens namn. Men Kristersson kommer förstås att komma till de samtal som hon kallar till om hon blir sonderingsperson. Hon vill börja diskutera sakfrågor med MP och S och det kan ju sluta med att man gör upp om ett sakpolitiskt program för mandatperioden mellan C, L, MP och S med det gemensamma målet att hålla SD utanför inflytande. Det vill säga att Löfven får bilda regering som samarbetar med C och L i riksdagen. Om KD och M säger nej till att vara med i ett sådant samarbete kan vi få Lööfs version av Kristerssons 3-2-1-lösning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet