Elisabeth Svantesson: Även SD måste få komma till tals

Publicerad

Om Moderaterna får makten vid ett extra val kommer Sverigedemokraterna få ha ett finger med i spelet. Det framgår i Agendas intervju med Elisabeth Svantesson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

– Vi hoppas på en borgerlig regering som kommer att prata med alla partier, även SD måste kunna få komma till tals.

Hoppet är det sista som överger en. Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, håller fortfarande tummarna för att Centerpartiet ska släppa fram en borglerlig regering.

– Jag ser en möjlighet till att få en borgerlig regering. Den här regeringen har verkligen misslyckats med att föra Sverige i rätt riktning. Därför hoppas jag fortfarande på att Annie Lööf ska släppa fram en borgerlig regering.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

”Beredda att axla ansvar”

Sverige behöver förändring, menar hon.

– Vad det än blir är vi moderater beredda att axla ansvar. Ta regeringsansvar, sätta Sverige på ny kurs.

Sverigedemokraterna har gjort det tydligt att de vill ha ett avtal med Moderaterna och Kristdemokraterna om att de ska få inflytande över budgeten.

– Det är självklart att om man vill bilda regering och få med SD som stöd måste de också ha påverkan på besluten som vi kommer att fatta. Men exakt hur det ska se ut eller vilka områden det är, får vi återkomma till.

Åkesson: Vill få så stort inflytande som möjligt

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, menar att SD:s möjlighet att få inflytande kommer att vara avgörande.

– Ska vi släppa fram en regering, oavsett vilken, vill vi veta vad som ska göras, hur och när för att kunna bevaka och följa upp våra intressen. Vår ambition är att få stort inflytande som möjligt i proportion till vår storlek.

Till exempel vill SD vara med och förhandla fram budgeten, som Åkesson menar är det viktigaste styrdokument Sverige har.

– Men det finns också frågor utanför budgeten, inte minst migrationspolitiken, trygghetsfrågor, gängvåld och vardagsbrottslighet. Det kommer vi att kräva inflytande över, naturligtvis.

”Även SD måste få komma till tals”

Sverigedemokraterna kommer alltså eventuellt att kunna ha ett större inflytande över politiken redan i höst, ifall det vid ett extra val blir en regering med Moderaterna i spetsen.

– Vi hoppas på en borglig regering som kommer att prata med alla partier, även SD måste få komma till tals. När man pratar med alla partier kan man få väldigt mycket gjort.

Men att se en regering tillsammans med Socialdemokraterna som en lösning är otänkbart.

– Att tro att Moderaterna ska bli ett stödparti till Socialdemokraterna, en regering som har misskött så mycket under sju år, det kommer inte att hända.

Se hela avsnittet av Agenda om regeringskrisen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet