Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Elisabeth Svantesson tog ut ersättning för dubbelt boende

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som familjen bodde i en bostadsrätt i södra Stockholm var Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, skriven i Örebrotrakten. Därmed kunde hon få tiotusentals kronor för dubbelt boende, rapporterar TV4 Nyheterna.

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter”, skriver Svantesson på Facebook.

Med hänvisning till dokument från riksdagen uppger TV4 Nyheterna att Svantesson var skriven på andra adresser än sin familj mellan 2014 och 2017, och fick då betalt av Riksdagsförvaltningen för dubbelt boende.

I juni 2014 flyttade Svantesson från en hyresrätt i Örebro till en bostadsrätt i Örby utanför Stockholm med sin familj. Maken och yngsta sonen folkbokförde sig på den nya Stockholmsadressen, medan Elisabeth Svantesson skrev sig på en hyrestvåa i Örebro. Sedan flyttade hon från hyrestvåan och skrev sig i oktober 2014 istället på en sommarstuga i Nora. Där var Svantesson skriven till och med maj 2017.

Bara under 2016 ska hon på så sätt ha fått 50 000 kronor i bidrag. 2015 valdes Elisabeth Svantesson till andre vice partiordförande för Moderaterna.

”Inget fel”

Svantesson har inte velat prata med TV4, men Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att hon inte gjort något fel.

– Det finns ingenting i Elisabeth Svantessons beslut som strider mot de regelverk som är uppställda, säger han.

– Hon har följt dem till punkt och pricka och det tycker jag är bra.

Försvarar sig på Facebook

Även Svantesson anser att hon har gjort rätt:

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter”, skriver hon på Facebook.

Hon skriver också:

”När det gäller ersättning för mitt boende, så är det min andel av avgiften för bostaden i Stockholm jag fått ersättning för. Ingen ersättning har betalats ut för de boendekostnader som jag har haft i Örebro län.”

”Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”, skriver Svantesson på Facebook.

Enligt riksdagens regler har ”en riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till Riksdagshuset rätt till en övernattningsbostad i Riksdagsförvaltningens bostadsbestånd i Stockholm eller rätt till ersättning för en privat övernattningsbostad i Stockholm. I de övernattningsbostäder som Riksdagsförvaltningen tillhandahåller bor ledamöterna avgiftsfritt.”

Uppgifterna om Svantesson kommer efter att flera andra borgerliga politiker varit i blåsväder kring dubbla boenden, senast Moderaternas tidigare arbetsmarknadstalesperson Erik Bengtzboe, som efter avslöjandet lämnade sin riksdagsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.