Erik Bengtzboe var till nyligen Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson. Foto: Pressbild

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats, uppger han för TT.

M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe har fått ersättningar på över 158 000 kronor genom att han varit folkbokförd hos sin mamma, trots att han inte bott där, enligt en granskning från Aftonbladet.

Efter avslöjandet tvingades riksdagsledamoten bland annat lämna uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Ämnar betala tillbaka

Bengtzboe har tidigare kommenterat uppgifterna och beslutet att lämna sina uppdrag på sin egen Facebooksida. Han uppgav då även att han ämnar betala tillbaka reseersättning som han inte haft rätt till.

Moderaten har själv uppgett att han bor i ett fritidshus i Nyköping och inte hemma hos sin mamma, men att han missat att skriva sig på rätt adress. Men riksdagens regler säger att bidrag till en övernattningslägenhet bara ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.

Kristersson: ”Rätt slutsats”

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden”, har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tidigare sagt till TT om Bengtzboes affärer.

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått”, skriver Kristersson vidare till TT.

I onsdags meddelade Åklagarmyndigheten att man inlett en förutredning om Bengtzboes rese- och hyresersättningar och ifrågasatta folkbokföring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.