Foto: SVT

Elmsäter-Svärd: Jag vill inte bli partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Catharina Elmsäter-Svärd är inte intresserad av att bli ny partiledare för Moderaterna. Senare i dag kommer hon att föreslå sin egen favoritkandidat, säger hon i en intervju med SVT.

Hon har pekats ut som en av de hetaste kandidaterna att ta över som moderatledare efter Fredrik Reinfeldt. Men nu meddelar Catharina Elmsäter-Svärd att hon inte står till förfogande för jobbet. Även om partiet försöker övertala henne kommer hon att stå fast vid sitt nej, uppger hon i en intervju med SVT.

Jakten på en ny partiledare för Moderaterna går nu in i ett intensivt skede. I fredags skickade valberedningen ut ett brev till de 26 länsförbunden där de uppmanades att komma in med sina nomineringar senast den 14 november.

Moderaterna väljer ny partiledare

”Inte min ambition”

Den det har talats mest om som efterträdare till Fredrik Reinfeldt är den forna infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd. Men i en intervju med SVT uppger hon nu att hon inte är intresserad.

– Att bli partiledare är ingenting som jag vare sig tänkt eller planerat. De senaste veckorna har jag verkligen haft den här diskussionen med mig själv och mitt svar är att det är ingenting som jag vill bli.

Är det ett nej som kan bli ett ja om partiet sätter igång en övertalningskampanj?

– Nej, ett nej är ett nej. Jag har aldrig sett mig själv som partiledare, det är inte min ambition. Det kommer inte att bli svårt att hitta någon. Vi har flera som skulle kunna vara den vi söker.

Stöd bland gräsrötterna

Enligt uppgift till SVT har flera personer under en längre tid fört fram hennes namn som partiledarkandidat i olika interna processer. Sitt starkaste stöd har hon ute bland kommunalråden och bland gräsrötterna. Det är också ett av skälen till att hon nu vill vara tydlig med att hon inte är kandidat.

– Det är naturligtvis väldigt hedrande men jag vill inte lura eller vilseleda någon. Det är viktigt att partiet får söka brett efter den som ska bli vår partiordförande.

Varför säger du nej?

– Det handlar om en minst åttaårig period framåt, kanske tolv år. Då är det inte jag som ska vara den främsta företrädaren, men jag kommer säkert att vara med och bidra till partiet.

Har du en favoritkandidat?

– Ja, tänk att det har jag och det är ett namn jag ska föra in i förbundsstyrelsen under vårt möte i kväll.

Gruppledaren Anna-Kinberg Batra är den andra favorittippade partiledarkandidaten. Flera av dem som lyfter fram henne har velat se Catharina Elmsäter-Svärd som vice ordförande. Men inte heller det är aktuellt, uppger hon nu.

– Nej, jag tänker mig inte plats i presidiet heller. I sådana fall skulle jag hellre vilja vara partiordförande men det har jag nu meddelat att jag inte vill.

Moderaternas nya partiledare kommer att utses på en extrastämma den 7 mars.

Här kan du se hela intervjun med Catharina Elmsäter-Svärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet