Ebba Busch (KD) om förseningen av andra omgången elstöd: ”Vi pratar månader – inte halvår” Foto: Christine Olsson/TT/Janerik Henriksson/TT

Fortfarande oklart när andra omgången elstöd betalas ut

Uppdaterad
Publicerad

Fem miljoner hushåll kan få vänta ytterligare på elstöd. Regeringens plan på utbetalning i vår har försenats, skriver TT.

– Men vi pratar inte om i höst, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Busch säger, i samband med ett besök på kärnkraftverket i Forsmark, att hon så sent som förra veckan hade en avstämning med berörda departement och att ”väldigt mycket ligger i fas” vad gäller den andra omgången elstöd till hushållen.

Hon vill inte gå in på vad som inte är klart.

Denna gång ska också hushåll i norra Sverige, i elområde 1 och 2, få del av stödet. De fick inte del av det första stödet som de flesta hushåll i södra Sverige vid det här laget har fått.

Cirka 10 miljarder kronor

Stödet finansieras med flaskhalsavgifter som i huvudsak har betalats in till Svenska kraftnät av elkunder i södra Sverige. Det nu aktuella stödet beräknas uppgå till cirka tio miljarder kronor, det första antas ha omfattat cirka 17 miljarder.

Tidigare har Ebba Busch och andra regeringsföreträdare sagt att den andra omgången elstöd till hushållen ska betalas ut av Försäkringskassan någon gång under våren. Men energi- och näringsministern låter inte lika säker på det längre.

– Prognosen ser god ut för att vi om några veckor skulle kunna återkomma med lite mer precisering i tid, jag vågar inte säga ett datum. Men ett tidsspann i alla fall, säger Busch men framhåller att hennes bedömning är att det inte dröjer till i höst.

– Vi pratar månader, inte halvår, så mycket vågar jag säga.

Försening felaktigt

Ebba Busch pressekreterare uppger senare att uttalandet om månader blev fel. Enligt KD räknar man fortfarande med att kunna betala ut elstödet innan maj månads slut.

”Påståenden om försening är felaktigt” skriver Ebba Busch på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.