Hur mycket pengar är det som totalt ska delas ut i elstöd? Foto: Johan Nilsson/TT

Lantbrukare fick elstöd avsett för hushåll

Publicerad

Elstödet på drygt 17 miljarder som skulle gå till privathushåll har också betalats ut till vissa företagare med enskild firma. Bland dem finns en del lantbrukare, rapporterar Ekot.

Medlemmar hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har hört av sig till organisationen med frågor om elstödet, som betalats ut av Försäkringskassan.

– Det har visat sig att det gått till näringsidkare som drivit företag i form av enskild firma och inte har separata elabonnemang för näringsverksamheten, säger Johnny Kjellström, med ansvar för elstödsfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till radion.

Rådet är att invänta instruktioner ifrån myndigheterna, säger Kjellström.

Kan bli aktuellt med återbetalning

Försäkringskassan skriver i ett uttalande till Ekot att man gjort kontroller för att undvika att stöd betalats ut till näringsidkare och att det arbetet fortsätter.

Det kan också bli aktuellt med återbetalning, skriver myndigheten.

Försäkringskassan har tidigare gått ut med att man misstänker att elkonsumenter som också driver företag felaktigt kan ha fått pengar i utbetalningen, som är avsedd för privata hushåll i elområde 4 och 3.

Över 300 000 kronor

Vilka som tagit emot pengarna hålls hemligt eftersom riksdagen antog regeringens lagförslag om att sekretessbelägga elstödet.

De tio personer som har fått de största summorna utbetalda i elstöd har alla fått över 300 000 kronor. Den största utbetalningen var på 773 669 kronor och den näst största på 475 039 kronor, enligt siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatcoachen Lars Ejeklint svarar på tre frågor om elstödsrekordet: ”Motsvarar ungefär 50 eluppvärmda villor” Foto: Frank May/NTB/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.