Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Epidemiolog Emma Frans svarar på tre frågor om den ökade smittspridningen. Foto: Helgstudion

Emma Frans: Åka skidor går bra – men gå inte på afterski

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm, Örebro och Uppsala är de regioner där smittan ökat mest de senaste veckorna. Spridningen beror delvis på fester och uteliv enligt Folkhälsomyndigheten, men en orsak är även att fler är på jobbet och medverkar i sociala aktiviteter som after work, säger Anders Tegnell.

– Det är viktigt att ta det här på allvar, vi vet sedan tidigare att det kan gå väldigt fort, säger Emma Frans i SVT:s Helgstudion.

Emma Frans säger att vi måste påminna oss om att följa rekommendationerna. Man ser en ökad trötthet och så fort vi slappnar av verkar smittan öka, enligt epidemiologen.

Tegell säger att vi inte ska gå på aw, hur ska man resonera när man väl jobbar?

– Det handlar om hur många du har omkring dig och hur mycket nya människor man träffar och vilket avstånd man håller. När vi sitter och jobbar kanske vi inte sitter och umgås så nära med många kollegor. Men på en aw minskar ofta det avståndet. Man får också tänka på vad man måste göra för att sköta sitt arbete, men kanske bör prioritera bort det vi gör för nöjes skull, säger Emma Frans.

Väntar på familjekarantänens effekter

I Jönköping har man infört familjekarantän. Ytterligare några regioner har tagit samma beslut. Men vad det har för effekt är inte helt tydligt än.

– Man försöker göra mer riktade insatser, med bättre testningskapacitet blir det lättare att hålla koll på var smittan finns. Det är ju så att de som lever tillsammans med en smittad person löper stor risk att smittas.

Nu har skidanläggningarna blivit fullbokade för vintersäsongen, vad tänker du om det?

– Att vara i fjällen är inte riskfyllt beroende på hur du beter dig. Afterski ska man ju hoppa över, men åka skidor funkar, säger Emma Frans.

Fler fall av återinsjuknande

Det kommer också rapporter om att vissa personer smittats för andra gången, på fredagen blev det rubriker om det första kända dubbelfallet i Sverige.

– Det är fortfarande ovanligt men vi får nog räkna med att allt fler återinsjuknar. De verkar bli lättare sjuka andra gången. Än så länge säger man att man kan utgå från att man är skyddad i sex månader om man haft smittan, säger Emma Frans.

Se hela intervjun med Emma Frans i Helgstudion på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet