Amanda och Emma upplever att många ser på prostitution som ett val. Foto: Privat

Emma och Amanda var prostituerade: ”På vilka andra jobb blir man våldtagen?”

Uppdaterad
Publicerad

Både Amanda och Emma har tidigare sålt sex, men gör det inte längre. Emma säger att hon först fick en chock när hon insåg vilka det är som köper sex.

– Jag upptäckte att det var vanliga män, med fruar och barn, som på lunchrasten åkte och träffade oss. Också gubbar som verkade väldigt trevliga och gulliga, säger Emma.

Amanda är engagerad i organisationen #intedinhora, som började som ett upprop under metoo-rörelsens framväxt. I dag föreläser hon om prostitution. Enligt henne har det inte gått upp för gemene man att en torsk kan vara ”en vanlig person”.

– Nej, inte än. Jag lägger ganska stor betoning på det här. Folk blir chockade och kommer fram och säger ”jag hade ingen aning”, säger hon.

Svenskarna och sexet

Vad är målet med #intedinhora?

– Framförallt att öka medvetenheten. Vi lobbar för att göra sexköpslagen hårdare och är en motvikt till sexköpslobbyn.

”Det är inte ett jobb”

Även Emma har gått med i #intedinhora.

– Det har verkligen hjälpt mig. Jag har alltid varit ensam i det. Det var andra som hade varit med om samma saker. Som förstod hur jag kände. Jag har aldrig känt en sådan gemenskap, säger hon.

Vad tycker ni behöver förändras kring samhällets syn på sexköp?

– Folk måste fatta att det här inte är ett jobb. Det är ganska standard att tycka att prostitution är ett val, ett jobb som alla andra. Jag undrar vilka andra jobb som innebär att man blir våldtagen, säger Amanda.

– Att man inte lägger skuld på oss. Jag har sett att vi blir jämförda med mjölkpaket. Att om det inte fanns mjölk så skulle ingen köpa. Men om ingen skulle vilja ha mjölk så skulle det inte finnas mjölk heller. Det går åt båda hållen, säger Emma och fortsätter:

– Det är ju vi som är i en utsatt situation. Det är inte vi som gör något olagligt. Man vill inte vara i det där. För mig blev det ett beroende och det var min enda inkomstkälla till droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet