20-åring häktad för förberedelse till terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man har häktats misstänkt för förberedelse till terroristbrott, uppger Säpo. Enligt häktningsframställan gjorde han sig skyldig till brottet i januari i år.

En man häktades i dag i Attunda tingsrätt norr om Stockholm misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott. Det uppger Säpo på sin hemsida.

– Personen är hemmahörande i Stockholmsregionen, säger Fredrik Milder på Säpo till SVT Nyheter men är i övrigt fåordig om detaljerna.

Enligt häktningsframställan är mannen i 20-årsåldern. Han ska ha anhållits i måndags och vara hemmahörande i en kommun strax norr om Stockholm. Brottet han misstänks för ska ha skett mellan den 1 januari och den 31 januari i år. Den 20-åriga mannen förhördes i måndags vid 14-tiden och anhölls sedan vid 15-tiden.

Förhörd i januari

Men redan den 25 januari har mannen tagits in till förhör.

SVT Nyheter har tagit del av handlingarna som visar att Riksenheten för säkerhetsmål bedrivit en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse från en okänd tidpunkt fram till den 25 januari. Under förundersökningen uppkom misstankar mot 20-åringen, som då var skäligen misstänkt, den lägre misstankesgraden.

Kammaråklagare Ewamari Häggkvist begärde då att uppgifter om mannens identitet och handlingarna om misstankarna skulle förbli hemliga.

Höjd misstankesgrad

När 20-åringen nu har begärts häktad så har brottsrubriceringen alltså ändrats till förberedelse till terroristbrott, och misstankesgraden har höjts till på sannolika skäl misstänkt.

– En person är häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott. I övrigt kan vi inte säga så mycket mer. Det råder förundersökningssekretess, säger Fredrik Berg på Åklagarmyndighetens presstjänst till SVT Nyheter.

SVT Nyheter söker den ansvariga åklagaren, Ewamari Häggkvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet